ΕΕ: Επιθυμεί την θέσπιση κανόνων για το εμπόριο υδρογόνου με άλλους εταίρους

ΕΕ: Επιθυμεί την θέσπιση κανόνων για το εμπόριο υδρογόνου με άλλους εταίρους
Τρίτη, 06/10/2020 - 13:10

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη θέσπιση κανόνων για το εμπόριο υδρογόνου με χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου και της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του σχεδίου για χρήση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson.

«Για την αξιόπιστη εμπορία ανανεώσιμου και χαμηλού σε εκπομπές άνθρακα υδρογόνου διασυνοριακά, θα χρειαστούμε κατάλληλους κανονισμούς», δήλωσε η Simson, επισημαίνοντας στις δύο προαναφερθείσες χώρες ως ένα πρώτο βήμα για την καθιέρωσή της. Όπως ανέφερε η Επίτροπος σε διαδικτυακή εκπομπή, το υδρογόνο θα συμπεριλάβει στην ατζέντα των ομιλιών της ΕΕ σχετικά με την ενέργεια με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, στη στρατηγική της για το υδρογόνο που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, έθεσε στόχους σχετικά με την αναβάθμιση των έργων ανανεώσιμου υδρογόνου με σκοπό την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Ο στόχος είναι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου ισχύος 6 GW με βάση την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας στοχεύει στην παραγωγή 40 GW για να χρησιμοποιηθεί σε τομείς που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα, ή σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό μοντέλο για να συμμετάσχουν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, ανέφερε την πρόβλεψη της Γερμανίας για 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διεθνή προμήθεια υδρογόνου, όπως ανακοινώθηκε στην εθνική στρατηγική που εγκρίθηκε τον Ιούνιο.

«Εξετάζουμε περιοχές με υψηλή ηλιακή ένταση και ταχύτητες ανέμου», δήλωσε, κάνοντας λόγο για τμήματα της Ασίας και της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αμερικής, ενώ ανέφερε ότι συζητούνται ήδη δύο εμπορικές συμφωνίες.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy υποστήριξε τις στρατηγικές εισαγωγής, ενώ ο επικεφαλής της Orsted δήλωσε ότι η μετατροπή του υπεράκτιου ανέμου θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει ροές υδρογόνου μεγάλης κλίμακας.

Πηγή: Reuters