Συμφωνία για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Βαλτικής με τη Ρωσία

Συμφωνία για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Βαλτικής με τη Ρωσία
Παρασκευή, 02/10/2020 - 18:36

Μία συμφωνία που ουσιαστικά σηματοδοτεί την ενεργειακή απεξάρτηση των χωρών της Βαλτικής από τη Ρωσία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Όπως μεταδίδει το politico πρόκειται για συμφωνία ύψους 720 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνδεθούν τα ενεργειακά δίκτυα των Βαλτικών χωρών με την Πολωνία.

«Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά προς τη σύνδεση της Ευρώπης και δείχνουμε αλληλεγγύη στην πράξη», είπε, σημειώνοντας πως οι πόροι από το Connecting Europe Facility της Κομισιόν θα κατευθυνθούν σε υποδομές για να συνδεθεί το ενεργειακό δίκτυο της Βαλτικής με την υπόλοιπη Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος για να κατασκευαστεί μια νέα διασύνδεση στη Βαλτική θάλασσα που θα ονομάζεται «harmony link».

«Αυτό το έργο είναι μια στιγμή-ορόσημο… στον τερματισμό της απομόνωσης της ενεργειακής αγοράς της Βαλτικής», είπε η κα Φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τους ηγέτες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας. «Θα μειώσει την υπερεξάρτηση της περιοχής από μια μοναδική πηγή ενεργειακών εξαγωγών», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τη Ρωσία.