IRENA: Οι θέσεις εργασίας στις ΑΠΕ φτάνουν τις 11.500.000 παγκοσμίως

IRENA: Οι θέσεις εργασίας στις ΑΠΕ φτάνουν τις 11.500.000 παγκοσμίως
Τετάρτη, 30/09/2020 - 16:26

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε o Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), οι θέσεις εργασίας στην παγκόσμια βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθαν σε 11.500.000, το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, στην έβδομη έκδοση του Renewable Energy and Jobs – Annual Review αναφέρεται ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αντιπροσωπεύουν τα 3,8 εκατομμύρια από τα συνολικά 11,5 εκατομμύρια θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, το 2019, το 63% όλων των συνολικών θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφτηκε στην Ασία, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση τς ηπείρου στον τομέα.

Η δεύτερη θέση, μετά τον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ανήκει στον τομέα των βιοκαυσίμων, αγγίζοντας τα 2,5 εκατομμύρια. Μάλιστα, αρκετές από τις θέσεις εργασίας αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα της γεωργίας, ιδίως σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη.

Στους κορυφαίους «εργοδότες» του τομέα των ΑΠΕ ανήκει και η υδροηλεκτρική βιομηχανία με περίπου 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η αιολική βιομηχανία με 1,2 εκατομμύρια θέσεις.

Ο γενικός διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, δήλωσε:

«Η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει το τοπικό εισόδημα τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές ενέργειας. Ενώ σήμερα βλέπουμε λίγες χώρες να πρωτοστατούν, κάθε χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες δυνατότητές της, να λάβει μέτρα για την αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων τους για τη βιομηχανική ανάπτυξη και να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους».

Η έκθεση αναφέρει επιπλέον ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ έχουν επιδείξει υψηλότερο δείκτη ενσωμάτωσης και καλύτερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων σε σχέση με τον τομέα των ορυκτών καυσίμων. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 32% των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία τον ΑΠΕ καταλαμβάνεται από γυναίκες, ενώ στον τομέα των ορυκτών καυσίμων οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 21 % των θέσεων.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ατζέντα του IRENA, «Post-COVID Recovery» υπογραμμίζει ότι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τόνωσης θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 5,5 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τρία. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει δηλαδή, στη δημιουργία 42 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ σύμφωνα με το Global Renewables Outlook του οργανισμού για το 2050.