Μυτιληναίος: Να συντάξουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο ανάκαμψης

Μυτιληναίος: Να συντάξουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο ανάκαμψης
Τετάρτη, 23/09/2020 - 14:34

Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας στην πανδημία και η επόμενη ημέρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργανώθηκε στο συνέδριο του κύκλου ιδεών με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φ. Καραβία, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Mytilineos Ε. Μυτιληναίου και του προέδρου του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσου.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει τις Βρυξέλλες, πρέπει να συντάξουμε το δικό μας σχέδιο ανάκαμψης το οποίο και θα υλοποιήσουμε τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων του ταμείου ανάκαμψης αφού εξασφάλισε πολύ περισσότερους πόρους από όσους αναλογούν στο ΑΕΠ της. Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε πως ό,τι μπορούσε να γίνει δημοσιονομικά για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει γίνει και αυτό αποτυπώνεται στο μετριασμό της ύφεσης. Πλέον το κενό που έχει δημιουργηθεί μπορεί να αναπληρωθεί μόνο από το ταμείο ανάκαμψης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κρίση δίνει μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις. Είναι μια ευκαιρία που η κυβέρνηση πρέπει "να αρπάξει από τα μαλλιά” τόνισε προσθέτοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα με καταλύτη την πανδημία.

Σε αυτή τη συγκυρία της κρίσης ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι διαβλέπει μια ευκαιρία για εθνική συσπείρωση. "Δεν υπάρχουν παραταξιακές και κομματικές διαφορές, δεν φταίει κάποιος συγκεκριμένα για την τριπλή κρίση που βιώνουμε” (ελληνοτουρκικα, πανδημία, οικονομική κρίση) τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι μοναδική ευκαιρία η συσπείρωση αυτή να μετουσιωθεί σε εθνική στάση στα ελληνοτουρκικά, στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε το μηχανισμό ανάκαμψης που αποτελεί και τη μοναδική σανίδα σωτηρίας από οικονομικής άποψης.

Ο κ. Καραβιάς από την πλευρά του κατέθεσε τις προβλέψεις του για τέσσερα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα παραμείνει με ασφάλεια σε μονοψήφια επίπεδα γύρω στο 8%, το έλλειμμα θα παραμείνει μονοψήφιο, το χρέος θα διαμορφωθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200% μεταξύ 195 και 200% ενώ τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου δε θα υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δισ. στο τέλος του έτους.

Το τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση από την αρχή της προηγούμενης κρίσης προ 10ετίας, ανέφερε προσθέτοντας ότι στο κρίσιμο θέμα των κόκκινων δανείων υπάρχουν στοιχεία που επιτρέπουν αισιοδοξία. Το πιο σημαντικό είναι να μην έχουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων, είπε, τονίζοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι λιγότερα από 5 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια. Είναι κρίσιμο να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω είναι ευθύνη όλων να διαφυλάξουμε και να προάγουμε την κουλτούρα πληρωμών πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ από την πλευρά του τόνισε ότι το πλήγμα για τον τουρισμό ήταν μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων. Η ασφαλής πρόβλεψη για το συνολικό έσοδο του τουρισμού από το εξωτερικό θα είναι στην περιοχή των 3 δις. ευρώ ανέφερε προσθέτοντας ότι το νούμερο αυτό συνεπάγεται τεράστια ζημιά για τον τουρισμό.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2021 εάν εξελιχθεί το θετικό σενάριο για την πανδημία ο ελληνικός τουρισμός θα μπορέσει να ανακτήσει περίπου το 50% των εσόδων σε σχέση με το 2019, με το 60% να είναι η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο η κρίση δίνει την ευκαιρία για αλλαγή του ελληνικού τουριστικού μοντέλου. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή του τουρισμού στο ταμείο ανάκαμψης και σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα τρίμηνα και θα χρειαστούν επιπλέον κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου. Τέλος εκτίμησε ότι από το 2022 ο ελληνικός τουρισμός θα παρουσιάσει εξαιρετική ανάκαμψη και θα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο παίκτη συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr