Πολωνία: Στοχεύει στην επιτάχυνση της απο-ανθρακοποίησης

Πολωνία: Στοχεύει στην επιτάχυνση της απο-ανθρακοποίησης
Τρίτη, 08/09/2020 - 14:56

Η Πολωνία επιθυμεί την ταχύτερη εξάλειψη του άνθρακα σε σχέση με τον αρχικό της προγραμματισμό, αναμένοντας τη μείωση του ποσοστού άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 11% -28% το 2040 από το 80% που ισχύει τώρα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία ήταν το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνήθηκε τη δέσμευση για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, με το κυβερνών κόμμα να ισχυρίζεται ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και χρήμα για την μετάβαση της οικονομίας της από τον άνθρακα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Στην τελευταία εκδοχή της ενεργειακής στρατηγικής της Πολωνίας μέχρι το 2040, το υπουργείο δήλωσε ότι το ποσοστό του άνθρακα θα μειωθεί στο 37% -56% το 2030 και στο 11-28% το 2040.

Αναφέρεται ότι στην την προηγούμενη έκδοση του εγγράφου ενεργειακής στρατηγικής που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2019, η Πολωνία υπολόγιζε το ποσοστό άνθρακα στο 56% -60% για το 2030 και στο 28% για το 2040.

Επιπλέον, στην νέα εκδοχή της ενεργειακής στρατηγικής δεν περιλαμβάνεται το έργο για την ανάπτυξη ενός ανθρακωρυχείου λιγνίτη ανοικτής κοιλότητας στο Zloczew της κεντρικής Πολωνίας, το οποίο αποτελεί επενδυτική επιλογή για τον κρατικό ενεργειακό όμιλο PGE.

Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο ματαίωσης του έργου λόγω του αυξανόμενου κόστους καύσης των ορυκτών καυσίμων και των αυστηρότερων πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

«Η απόφαση ανήκει στους επενδυτές», ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καύση άνθρακα έχει γίνει πλέον αρκετά δαπανηρή λόγω της αύξησης των τιμών για άδειες εκπομπής άνθρακα. Η βιομηχανία άνθρακα αντιμετώπισε επίσης την πτώση της ζήτησής του, η οποία επιταχύνθηκε κατά την περίοδο του lockdown. Επίσης, πολλοί ανθρακωρύχοι νόσησαν από κορωνοϊό και αρκετά έργα εξόρυξης έκλεισαν προσωρινά ή μειώθηκαν.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση, μαζί με τα συνδικάτα εξόρυξης άνθρακα, στοχεύει στην εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, είχε προγραμματίσει να κλείσει δύο ανθρακωρυχεία, αλλά εγκατέλειψε το σχέδιο μετά από πίεση των συνδικάτων.

Πηγή: Reuters