Wood Mackenzie: Η παραγωγή μπαταριών λιθίου αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2030

Wood Mackenzie: Η παραγωγή μπαταριών λιθίου αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2030
Παρασκευή, 14/08/2020 - 12:15

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Wood Mackenzie, η παγκόσμια ισχύς παραγωγής μπαταριών λιθίου θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί και να φτάσει τα 1,3 TWh μέχρι το 2030, χάρη στην αύξηση των μεγάλων εργοστασίων τα οποία κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

Η έκθεση αναφέρει ότι 119 εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών, βρίσκονται υπό κατασκευή ή η κατασκευή τους έχει ανακοινωθεί από περισσότερους από 50 προμηθευτές και πρόκειται να αυξήσουν κατά πολύ την παραγωγή μπαταριών λιθίου σε σύγκριση με το 2019.

Σημειώνεται ότι η Ασία διαθέτει σήμερα το 80% της παραγωγικής ισχύος, ενώ θα συνεχίσει να ηγείται του κλάδου και την επόμενη δεκαετία, με τους κατασκευαστές CATL, LG Chem, BYD και SK Innovation.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η έρευνα αναφέρει ότι διαθέτει μόλις το 7% της παγκόσμιας παραγωγικής ισχύος στον τομέα των μπαταριών λιθίου, ενώ αναμένεται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά λόγω της αυξανόμενης ζήτησης μπαταριών στους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.

Ενδεικτικά ανφέρονται ευρωπαίοι προμηθευτές όπως η Northvolt στη Νορβηγία, η ACC, που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της Saft και της PSA Group και η Britishvolt, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση ποσοστού στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τέλος, η Αμερική θα διατηρήσει το ποσοστό που ήδη κατέχει στην αγορά, με το εργοστάσιο της Tesla στη Νεβάδα να παίζει κεντρικό ρόλο.