ΙΕΑ: Μειώνει τις προβλέψεις για την ζήτηση πετρελαίου λόγω της αβεβαιότητας στον αεροπορικό τομέα

ΙΕΑ: Μειώνει τις προβλέψεις για την ζήτηση πετρελαίου λόγω της αβεβαιότητας στον αεροπορικό τομέα
Πέμπτη, 13/08/2020 - 16:24

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου για το 2020, προειδοποιώντας ότι η μείωση των αεροπορικών ταξιδιών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος κατά 8,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ο IEA, με έδρα το Παρίσι, μείωσε τις προβλέψεις του για το 2020 κατά 140.000 βαρέλια ημερησίως στα 91.9 εκατομμύρια, που αποτελεί την πρώτη υποβάθμιση εδώ και αρκετούς μήνες.

Στη μηνιαία έκθεσή του, αναφέρει ότι η ζήτηση καυσίμων αεριωθουμένων παραμένει κύρια πηγή αδυναμίας. Τον Απρίλιο διανύθηκαν 80% λιγότερα αεροπορικά χιλιόμετρα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, ενώ τον Ιούλιο η αντίστοιχη μείωση άγγιξε το 67%. Αυτό το γεγονός υποδεικνύει ότι ο τομέας των μεταφορών (αεροπορικών και οδικών, που αποτελεί σημαντική συνιστώσα της κατανάλωσης πετρελαίου, συνεχίζει να αγωνίζεται σκληρά για να ανακάμψει.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι τον Ιούνιο η προσφορά πετρελαίου ξεπέρασε τη ζήτηση. Επιπλέον, η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση, σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή από παραγωγούς πετρελαίου, σημαίνει ότι η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου θα είναι πολύ δύσκολη.

Μέχρι στιγμής, η παραγωγή πετρελαίου έχει ανακάμψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Βραζιλία, ενώ ταυτόχρονα οι χώρες που ανήκουν στον ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, όπως είναι η Ρωσία, αποφάσισαν τη χαλάρωση των περικοπών που είχαν επιβάλει στην παραγωγή πετρελαίου.

Φωτογραφία: europa.eu