BP: Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη των πράσινων στόχων της σύμφωνα με αναλυτές

BP: Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη των πράσινων στόχων της σύμφωνα με αναλυτές
Δευτέρα, 10/08/2020 - 16:30

Η BP θα χρειαστεί να επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και ίσως χρειαστεί να δεχτεί χαμηλότερες αποδόσεις από ό, τι μπορεί να πάρει από το πετρέλαιο, εάν θέλει να επιτύχει τον στόχο της να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ παγκοσμίως.

Η βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύει στο να έχει στο χαρτοφυλάκιό της 50 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια έως το 2030.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες δέχονται πιέσεις από ακτιβιστές, τράπεζες, επενδυτές και ορισμένες κυβερνήσεις για να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να βρουν επιχειρηματικά μοντέλα που να προσφέρουν υψηλότερα περιθώρια από ό, τι θα παράγει η απλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η BP ακολούθησε την Eni στη δέσμευση να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου την επόμενη δεκαετία και να θέσει μεγαλύτερο στόχο για μειώσεις σε σχέση με αυτόν της ιταλικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι πιθανώς ο ταχύτερος δρόμος για την αναβάθμιση της BP, αλλά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθούν και θα έχουν υψηλό κόστος εκκίνησης. Έτσι ίσως χρειαστεί να στραφεί η εταιρεία σε εξαγορές, οι οποίες είναι επίσης αρκετά ακριβές.

Η BP έχει ήδη χρέος 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και στρέφονται στις εταιρείες πράσινης ενέργειας, οι μετοχές της μειώθηκαν στο μισό τα τελευταία δύο χρόνια, μειώνοντας την αγοραία αξία της σε λιγότερο από 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, οι μετοχές της Orsted, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο 135% την ίδια περίοδο, δίνοντάς της αγοραία αξία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Orsted διαθέτει επί του παρόντος 10 GW εγκατεστημένης αιολικής ισχύος - εξακολουθεί να είναι μόνο το ένα πέμπτο του στόχου της BP - και έχει δεσμευτεί να προσθέσει άλλα 3,8 GW.

Αλλά και οι μετοχές της ισπανική Iberdrola, η οποία έχει 33 GW εγκατεστημένης ανανεώσιμης ισχύς και αναπτύσσει διάφορα έργα, έχουν σημειώσει άνοδο 78% τα τελευταία δύο χρόνια, ανεβάζοντας την αγοραία αξία της στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναφέρεται ότι η παγκόσμια ανανεώσιμη ισχύς υπερβαίνει τα 2.500 GW, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία, καθώς οι χώρες επιδιώκουν τη μείωση των εκπομπών για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2015.

Τέλος, τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) δείχνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής, της ηλιακής και της υδροηλεκτρικής, αντιπροσώπευαν πέρυσι περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σε χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Πηγή: Reuters