Η Chevron εξαγοράζει τη Noble για 5 δισ. ευρω

Η Chevron εξαγοράζει τη Noble για 5 δισ. ευρω
Τρίτη, 21/07/2020 - 13:31

Η Chevron ανακοίνωσε τη συμφωνία για την αγορά των εκκρεμών μετοχών της Noble Energy ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας έτσι την παρουσία στο χώρο του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο καθώς η Noble Energy διαχειρίζεται το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», τα αποθέματα του οποίου εκτιμώνται τα 4,5 κυβικά πόδια.

Επιπλέον, η συμφωνία θα δώσει στην Chevron πρόσβαση στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Λεβιάθαν», το μεγαλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο άρχισε να παράγει φυσικό αέριο στα τέλη του περασμένου έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θεωρείται η μεγαλύτερη στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ φέτος, και έρχεται ένα χρόνο αργότερα αφότου η Chevron εγκατέλειψε την προσφορά της για την Anadarko Petroleum, αφού η Occidental Petroleum έκανε μεγαλύτερη προσφορά.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Κι ενώ έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από το χαμηλό, η ύφεση στις τιμές παραμένει κάτι που καθιστά τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών φθηνότερα. Σε αυτό συμβάλλει και και η απειλή λόγω της ανάκαμψης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής Chevron στις 17 Ιουλίου και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Noble Energy θα λάβουν 0.1191 μετοχές της Chevron για κάθε μία μετοχή της Noble.

Τέλος σημειώνεται ότι η συμφωνία ξεπερνά, τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένων των χρεών της Noble.