Επικεφαλής του OPEC βλέπει εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου

Επικεφαλής του OPEC βλέπει εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου
Τρίτη, 14/07/2020 - 16:50

Η πετρελαϊκή αγορά φαίνεται να εξισορροπεί καθώς η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του OPEC τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο με τη Ρωσία οι οποίοι θα συναντηθούν για να αποφασίσουν τη μείωση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο.

Ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (OPEC) και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως OPEC +, μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου από το Μάιο κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αφού η κρίση του κορωνοϊού μείωσε το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης προκαλώντας και κατάρρευση των τιμών.

Μετά τον Ιούλιο, οι περικοπές αναμένεται να μειωθούν στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτι που θα διατηρηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση. Η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη για να προτείνει το επόμενο στάδιο περικοπών.

«Η σταδιακή επανέναρξη των οικονομιών και των κοινωνιών παγκωσμίως έχει προκαλέσει μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης», ενώ οι περικοπές στην προσφορά «βοήθησαν στην αντιστροφή μιας ταχέως αυξανόμενης τάσης στα αποθέματα», δήλωσε ο Mohammad Barkindo του OPEC.

«Αυτές οι τάσεις στην προσφορά και τη ζήτηση μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας ισορροπημένης αγοράς».

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση από το Barkindo κατά τη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης τη Δευτέρα, υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στη συμφωνία του OPEC +. Βέβαια, δεν σχολίασε άμεσα το εάν οι παραγωγοί θα διευκόλυναν τη μείωση των περιορισμών στην παραγωγή πετρελαίου.

Ωστόσο, οι πηγές του OPEC + δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα οι περικοπές πιθανότατα να μειωθούν από τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει στα 43 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδο τιμών πω έχει σημειωθεί εδώ και 21 χρόνια τον Απρίλιο που έφτασε τα 16 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: Reuters