Πράσινο υδρογόνο: Ταμείο επενδύσεων στο ανανεώσιμο υδρογόνο από βετεράνους της ενέργειας

Πράσινο υδρογόνο: Ταμείο επενδύσεων στο ανανεώσιμο υδρογόνο από βετεράνους της ενέργειας
Παρασκευή, 10/07/2020 - 14:37

Δύο βετεράνοι της βιομηχανίας ενέργειας σχεδιάζουν να ξεκινήσουν φέτος ένα επενδυτικό ταμείο επικεντρωμένο στο υδρογόνο, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις αγκαλιάζουν το ανανεώσιμο υδρογόνο ως καύσιμο στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το υδρογόνο εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως πιθανό καθαρό καύσιμο, καθώς εκπέμπει μόνο υδρατμούς, αλλά έχει αποτύχει να προσελκύσει το αγοραστικό κοινό, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης.

Όμως, τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προωθήσει το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο για να βοηθήσει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, ο τομέας αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Το νέο ταμείο, HydrogenOne Capital, έχει συσταθεί από τον JJ Traynor, πρώην στέλεχος της Royal Dutch Shell και τον Richard Hulf, ο οποίος έχει εργαστεί στην Exxon Mobil και υπήρξε διαχειριστής του ταμείου ενέργειας στην Artemis.

«Έχουμε μιλήσει με πολλούς ανθρώπους στην αγορά που ενδιαφέρονται για το θέμα αλλά δυσκολεύονται να επενδύσουν, οπότε η ιδέα μας είναι να αποκτήσουμε μια ομάδα απόλυτα επικεντρωμένη σε αυτό», δήλωσε ο Traynor στο Reuters.

Το ταμείο των 250 εκατομμυρίων λιρών (315 εκατομμύρια δολάρια) πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020, σύμφωνα το Reuters. Ο Traynor δήλωσε ότι το ταμείο που εδρεύει στο Λονδίνο θα είναι το πρώτο επενδυτικό ταμείο για υδρογόνο στον κόσμο.

Οι αναλυτές της Barclays αναμένουν ότι η ζήτηση υδρογόνου θα αυξηθεί κατά οχτώ φορές σε 575 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2050 σε μια αγορά αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τα μερίδια των εταιρειών που εστιάζουν στο υδρογόνο έχουν αυξηθεί καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον κλάδο, με τις κυβερνήσεις, τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και τη βιομηχανία να επιταχύνουν τα σχέδια επένδυσης στο υδρογόνο.

Το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου υδρογόνου σήμερα είναι το «γκρίζο», το οποίο παράγεται από φυσικό αέριο μέσω μιας διαδικασίας που προκαλεί εκπομπές άνθρακα. Μάλιστα, χρησιμοποιείται κυρίως από ρυπογόνους τομείς όπως είναι η διύλιση πετρελαίου, ο χάλυβα και οι χημικές ουσίες.

Το νέο ταμείο θα δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε «πράσινο» υδρογόνο, το οποίο παράγεται με ηλεκτρόλυση χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική.

Ωστόσο, θα εξετάσει εκ νέου τις επενδύσεις σε «γκρίζο» και «μπλε» υδρογόνο, με την προϋπόθεση ότι οι εκπομπές άνθρακα θα συλλαμβάνονται και θα αποθηκεύονται, καθώς οι οικονομίες μεταβαίνουν σε καθαρότερα καύσιμα.

Πηγή: Reuters