Τι έλεγε για το ενεργειακό της βιομηχανίας ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ

Τι έλεγε για το ενεργειακό της βιομηχανίας ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ
Παρασκευή, 03/07/2020 - 12:51

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας για το διορισμό του καθηγητή Θανάση Δαγούμα στη θέση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από την αγορά. Άλλωστε ο κ. Δαγούμας δεν είναι άγνωστος στην αγορά, αφού ως καθηγητής είχε εκπονήσει αρκετές μελέτες για την ελληνική αγορά ενέργειας, ενώ έχει εργαστεί ως ειδικός επιστήμονας στον παλιό ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αλλά και στον παλιό ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια για την ελληνική ενεργειακή αγορά.

Η επιλογή Δαγούμα έχει έχει καλλιεργήσει θετικές προσδοκίες στους stakeholders της αγοράς, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι αναμένονται κινήσεις για την αναβάθμιση του Ρυθμιστή, ενόψει και του κρίσιμου ρυθμιστικού έργου που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα ολομέλεια της ΡΑΕ το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως, ότι μια από τις αρκετά ενδιαφέρουσες μελέτες που έχει εκπονήσει ως ακαδημαϊκός ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ, αφορούσε στο υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα το 2015 ο κ. Δαγούμας στην μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δικτύου της Άννας Διαμαντοπούλου, είχε αποτυπωθεί το πρόβλημα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που υπάρχει για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Τότε ο κ. Δαγούμας είχε τονίσει ότι στην πράξη η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης και όχι απλά ανταγωνιστικότητας.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της βιομηχανίας που πρότεινε η μελέτη, αυτά μεταξύ άλλων περιλάμβαναν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας.

Του Χάρη Φλουδόπουλου/capital.gr