IEA: Αναγκαία η επιτάχυνση των καινοτομιών πράσινης ενέργειας για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών CO2

IEA: Αναγκαία η επιτάχυνση των καινοτομιών πράσινης ενέργειας για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών CO2
Πέμπτη, 02/07/2020 - 15:14

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ) ο παγκόσμιος στόχος για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 θα επιτευχθεί μέσω της τεράστιας επιτάχυνσης στην καινοτομία της καθαρής ενέργειας.

Το 2015 η Συμφωνία του Παρισιού έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.

Σε ειδική έκθεση, η IEA ανέλυσε περισσότερες από 400 τεχνολογίες καθαρής ενέργειας επισημαίνοντας ότι παρόλο που οι ανανεώσιμες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται τώρα μπορούν να επιφέρουν μεγάλο αριθμό μειώσεων στις εκπομπών, αυτές δεν αρκούν από μόνες τους.

Διαπίστωσε μάλιστα ότι επί του παρόντος υπάρχουν λίγες τεχνολογίες διαθέσιμες για τη μείωση των εκπομπών σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα φορτηγά, η αεροπορία και οι βαριές βιομηχανίες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Fatih Birol, δήλωσε: «Χωρίς την αποανθρακοποίηση του τομέα των μεταφορών, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι».

«Περίπου οι μισές μειώσεις εκπομπών που είναι απαραίτητες, συνεχίζουν να απαιτούν περισσότερη καινοτομία στις καθαρές τεχνολογίες. Ό, τι κι αν κάνουμε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα είναι αρκετές από μόνες τους και θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050».

Οι τέσσερις πιο σημαντικές καθαρές τεχνολογίες που απαιτούν καινοτομία είναι τεχνολογίες μπαταριών, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, η βιοενέργεια και το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται κυρίως στη φάση ανάπτυξης και ως επί το πλείστον είναι δαπανηρές.

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα αναμένεται φέτος να μειωθούν κατά 8% σε σύγκριση με το 2019- σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε μειώσεις από το 2010- καθώς η ενεργειακή ζήτηση έχει μειωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως είναι πιθανό να ανακάμψει καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν.

Τέλος, η ΙΕΑ δήλωσε ότι παρόλο που είναι πιθανό να υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια για τη στήριξη νέων τεχνολογιών στην αγορά, τα σχέδια για την οικονομική ανάκαμψη που αναπτύσσονται από διάφορες χώρες παρέχουν μια ευκαιρία στις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν την πρόοδο της τεχνολογίας καθαρής ενέργειας.

Πηγή: Reuters