Βενεζουέλα: Μείωση κατά 28% στις εξαγωγές πετρελαίου το πρώτο μισό του Ιουνίου ύστερα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Μείωση κατά 28% στις εξαγωγές πετρελαίου το πρώτο μισό του Ιουνίου ύστερα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Τετάρτη, 17/06/2020 - 13:27

Μείωση σχεδόν 28% στις εξαγωγές πετρελαίου για τη Βενεζουέλα κατά το πρώτο μισό του Ιουνίου, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό εδώ και 70 χρόνια, αφού οι ιδιοκτήτες και χειριστές δεξαμενόπλοιων ανέστειλαν τις συμβάσεις για τη μεταφορά αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν τη Βενεζουέλα μετά το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις αρχές του μήνα σε τέσσερα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν αργό πετρέλαιο από τη λατινοαμερικανική χώρα.

Μάλιστα αρκετές εταιρείες έχουν απομακρύνει τα δεξαμενόπλοια τους από τα θαλάσσια ύδατα της Βενεζουέλας λόγω της όλο και αυξανόμενης επιθετικής προσπάθειας των ΗΠΑ για απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την προεδρία της χώρας.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και οι συνεργάτες της έχουν εξάγει μέχρι στιγμής για το μήνα Ιούνιο επτά φορτία αργού και καυσίμου πετρελαίου σε πελάτες χρόνων μεταξύ των οποίων στην ιταλική Eni, στην ισπανική Repsol και στην κουβανική Cubametales, όπως αποκαλύπτουν εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας και τα δεδομένα της Refinitiv Eikon.

Οι εξαγωγές αυτές υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 325.000 βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό εδώ και 17 χρόνια. Εάν οι εξαγωγές συνεχιστούν σε αυτό το επίπεδο και τον υπόλοιπο μήνα τότε αναμένεται να σημειωθεί ο χαμηλότερος μέσος όρος σε εξαγωγές από τη δεκαετία του 1940.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eikon, στις αρχές του 2019 και πριν την επιβολή των κυρώσεων, η Βενεζουέλα εξήγαγε περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Σημειώνεται ότι η χώρα δεν δημοσιεύει πλέον τα μηνιαία στοιχεία για την παραγωγή ή τις εξαγωγές πετρελαίου.

Από τη Δευτέρα, η PDVSA και οι φορείς εκμετάλλευσης σκαφών ακύρωσαν ακόμα πέντε φορτία που έχουν προγραμματιστεί γι’ αυτόν το μήνα, σύμφωνα με έγγραφα της εταιρείας.

Η μείωση των εξαγωγών οδήγησε την PDVSA να μειώσει την παραγωγή επειδή πλέον τα αποθέματά της είναι αρκετά υψηλά.

Μεταξύ των επτά δεξαμενόπλοιων που έχουν πλεύσει είναι και το Respect, εμπορικός διευθυντής του οποίου είναι η NGM Energy SA. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλοίο φορτώθηκαν 2 εκατομμύρια βαρέλια βαρύ αργού πετρελαίου Βενεζουέλας.

Η Repsol, όπως και η Eni, παρέλαβε το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ως αποπληρωμή μερισμάτων και χρεών, ενώ δήλωσε την πλήρη συμμόρφωσή της με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς.

Η Eni επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να παραλάβει δύο φορτία πετρελαίου της Βενεζουέλας αυτόν τον μήνα ως μέρος ενός «σχεδίου ανάκτησης απαιτήσεων». Επιπλέον δήλωσε ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και ότι βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις αμερικανικές αρχές.

Η NGM Energy, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απομάκρυνε το δεξαμενόπλοιο Commodore από τη Βενεζουέλα, δήλωσε στο Reuters ότι το δεξαμενόπλοιο Respect ολοκλήρωσε τη φόρτωση σε ένα λιμάνι της PDVSA στις 31 Μαΐου, πριν τις πρόσφατες κυρώσεις της Ουάσινγκτον στη Βενεζουέλα.

Πηγή: Reuters