ΕΕ: Έξι κράτη-μέλη ηγούνται της προώθησης του πράσινου υδρογόνου

ΕΕ: Έξι κράτη-μέλη ηγούνται της προώθησης του πράσινου υδρογόνου
Τρίτη, 16/06/2020 - 14:04

Η σημασία του πράσινου υδρογόνου υπογραμμίστηκε από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνητικούς εκπροσώπους στο Φόρουμ Ενέργειας Pentalateral, με σκοπό την προώθηση της από-ανθρακοποίησης των ενεργειακών συστημάτων της Ένωσης.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών που συστήνουν το Φόρουμ Pentalateral, δηλαδή της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να ζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία πρόκειται να συζητηθεί αυτή την Παρασκευή στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου από τα κράτη-μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν το θέμα της θέσπισης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της αύξησης της χρηματοδότησης για την στήριξη του υδρογόνου, μιας τεχνολογίας χαμηλής σε εκπομπές άνθρακα η οποία ευθυγραμμίζεται με τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δεσμευτεί να διαθέσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης για να υποστηρίξει το καθαρό υδρογόνο, ένα καύσιμο το οποίο μπορεί να παραχθεί από ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ και που μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στις ρυπογόνες βιομηχανικές διαδικασίες.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της τεχνολογίας πράσινου υδρογόνου οι υπουργοί Ενέργειας κάλεσαν σε κοινή τους δήλωση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «παρουσιάσει εγκαίρως ένα σχέδιο δράσης ακολουθούμενο από νομοθετικές προτάσεις που θα επιτρέψουν μια ευέλικτη και κανονιστικά κατάλληλη προσέγγιση για να τονώσουν την αγορά υδρογόνου μέσα στα επόμενα χρόνια».

Επιπλέον, οι υπουργοί συζήτησαν αναφορικά με τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ μέχρι το 2030 και πιο συγκεκριμένα για την παραγωγή υδρογόνου και ζήτησαν ένα σύστημα επισήμανσης με σκοπό την ενθάρρυνση της χρήσης του πράσινου υδρογόνου.

Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 8 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παράγεται από ορυκτά αέρια και όχι από ανανεώσιμη ενέργεια.

Μάλιστα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Eric Wiebes, δήλωσε ότι ο χαμένος κρίκος για την ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής του καθαρού υδρογόνου.

Ακόμη, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται επιπλέον να αξιολογήσει το πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υποδομές φυσικού αερίου της ΕΕ για τη μεταφορά υδρογόνου, κάτι το οποίο απαιτεί μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία της ενεργειακής υποδομής της Ένωσης.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει ένα σχέδιο για το υδρογόνο της ΕΕ αργότερα αυτόν το μήνα, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει εθνικές στρατηγικές για το υδρογόνο με τη Γερμανία να δεσμεύει 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία για την αύξηση της παραγωγής του καθαρού καυσίμου υδρογόνου.

Πηγή : Reuters