Nord Stream 2: Η Γερμανία καταδικάζει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Nord Stream 2: Η Γερμανία καταδικάζει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Δευτέρα, 15/06/2020 - 15:53

H ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε την Κυριακή τη λύπη της για διεύρυνση των κυρώσεών των ΗΠΑ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, θεωρώντας ότι ο αγωγός θα ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη.

Σε δελτίο Τύπου, το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε:
«Οι νέες κυρώσεις θα αποτελούσαν σοβαρή παρέμβαση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την κυριαρχία της ΕΕ».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, οι γερουσιαστές των ΗΠΑ ενέκριναν τις κυρώσεις για τον Nord Stream 2, λέγοντας ότι ο αγωγός θα αυξήσει την οικονομική και πολιτική επιρροή της Ρωσίας στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Nord Stream 2 υιοθετήθηκαν πέρυσι, εξωθώντας την ελβετο-ολλανδική εταιρεία Allseas να σταματήσει την υποθαλάσσια εργασία της, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου.

Επιπλέον οι κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ στρέφονται και κατά των δύο ρωσικών πλοίων τα οποία, με επικεφαλής την Gazprom, εγκαθιστούν σωληνώσεις στη Βαλτική, με σκοπό την ολοκλήρωση των υπόλοιπων 160 χιλιομέτρων του έργου.

Επισημαίνεται ότι το έργο Nord Stream 2 υποστηρίζεται από πολλούς πολιτικούς και εταιρείες ενέργειας της Γερμανίας, καθώς η χώρα επιδιώκει τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle