Νέα κινητοποίηση στα γραφεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Νέα κινητοποίηση στα γραφεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Τρίτη, 09/06/2020 - 21:36

Νέα κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ την Παρασκευή στην Κηφισιά, καθώς όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση σσυνάντηση με τον υπεύθυνο προσωπικού του ομίλου, δε δόθηκε καμία διαβεβαίωση ούτε για την τακτική καταβολή των μισθών, ούτε για τερματισμό των απολύσεων.

«Οι μισθοί του Απρίλη καταβλήθηκαν Πέμπτη 28/5 και Παρασκευή 29/5, ενώ η καθυστέρηση πληρωμής μισθού στα έργα εξωτερικού υπερβαίνει τους δύο και τρεις μήνες κατά περίπτωση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που απασχολούνται από υπεργολάβους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του ΔΣ του ΣΜΤ με την εργοδοσία, συνεχίστηκαν οι απολύσεις με συναδέλφους μας μηχανικούς να παίρνουν σειρά στην ουρά της ανεργίας. Από τον Ιούλιο του 2018 οι απολύσεις ξεπερνούν τις 700.

Η προκλητική στάση του ομίλου συνεχίζει σε σχέση με την άδεια μητρότητας. Το τμήμα προσωπικού ‘’χαριστικά’’ δίνει 25 ημέρες, ενώ οι διευθυντές αρνούνται να συζητήσουν και να δεσμευτούν για μεγαλύτερο διάστημα. Αποκορύφωμα είναι η νέα οδηγία η οποία απαγορεύει στην εργαζόμενη να ‘’κολλήσει’’ την κανονική της άδεια ώστε να παρατείνει το χρονικό διάστημα στο οποίο θα λείπει από την εργασία της» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για ρυθμούς εργασίας και η εντατικοποίηση της δουλειάς που «θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ή και την ίδια τη ζωή συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων ».

Ειδικότερα, «τη Δευτέρα 1η Ιούνη υπήρξε σοβαρό εργατικό ατύχημα με παθόντα συνάδελφο ηλεκτρολόγο ο οποίος εργάζονταν σε εγκατάταση Μ/Σ στο έργο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια. Ο συνάδελφος διακομίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με εγκαύματα από ηλεκτρική εκκένωση», όπως αναφέρουν.

«Η διοίκηση του ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δε χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει διαρκώς την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» της, με δωρεές «χάντρες για τους ιθαγενείς» στον καιρό της πανδημίας. Ωστόσο «εταιρική κοινωνική ευθύνη» για τους εργαζόμενούς της σημαίνει: απληρωσία, πογκρόμ τηλε-απολύσεων μέσα στην πανδημία, εργατικά ατυχήματα, χορήγηση υποχρεωτικών αδειών στους τηλε-εργαζόμενους.

Ο όμιλος δικαιολογεί τις καθυστερήσεις πληρωμών λόγω «ζημιών» σε ενεργειακά έργα εξωτερικού (Φ/Β Αυστραλίας) ενώ εντάσσει τις απολύσεις στην «απουσία τεχνικών έργων». Την ίδια στιγμή εμφάνισε κέρδη προ φόρων (2,8 εκατ. ευρώ) για το α’ τρίμηνο 2020, συνεχίζει να πληρώνει μερίσματα, ενώ το ανεκτέλεστο των έργων του ανέρχεται σε δύο δις Ευρώ.

Ο Ελλάκτωρ όπως και οι υπόλοιποι κατασκευαστικοί όμιλοι αναδιαρθρώνουν τη δραστηριότητά τους. «Κλείνουν» λιγότερο κερδοφόρες δραστηριότητες (βλ. κλείσιμο ορυχείου Λευκόλιθου της ΤΕΡΝΑ, περιορισμός έργων Σιδηροδρομικού Δικτύου του ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και «ανοίγουν» νέες πιο κερδοφόρες όπως αυτές στο «Ελντοράντο» των επενδύσεων στην «πράσινη ενέργεια». Φυτεύουν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα για να πουλούν με εγγυημένη και νομοθετημένη ληστρική τιμή ενέργεια για τη λαϊκή κατανάλωση. Άλλωστε με το νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο έκτρωμα η κυβέρνηση αφαιρεί κάθε εμπόδιο στις «πράσινες» – αλλά επίσης καταστροφικές για το περιβάλλον – επενδύσεις στις ΑΠΕ σε δάση και ορεινούς όγκους ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές «NATURA» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.