ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση το 4ετές ρυθμιστικό πλαίσιο εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση το 4ετές ρυθμιστικό πλαίσιο εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ
Τρίτη, 09/06/2020 - 14:56

Ολοκληρώθηκε το σχέδιο προσδιορισμού των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προσκαλεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Ιουνίου, μέσα από το κείμενο της οποίας προτείνονται προς καθιέρωση καινοτόμα χαρακτηριστικά για τα ποσά που δίνεται η δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να εισπράττει (επιτρεπόμενα έσοδα) καθώς και αυτά που χρειάζεται για τη λειτουργία του (απαιτούμενα έσοδα).

Αυτό χαρακτηρίζεται και ως το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος Διαχειριστής στην αγορά ενέργειας που δεν είχε μακροπρόθεσμο πλαίσιο για τα ρυθμιζόμενα έσοδα του, όπως ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ, και με την καινούργια μεθοδολογία δημιουργείται πλέον ένα ασφαλές περιβάλλον για το επενδυτικό πρόγραμμα στο δίκτυο διανομήςRemainingTime-0:07Unmute

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τέλη και ο τρόπος είσπραξης θα έχουν διάρκεια ισχύος σε πρώτη φάση για τέσσερα χρόνια και με δικαίωμα επέκτασης για άλλα τέσσερα. Η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου θα ξεκινήσει το 2021 και θα έχει διάρκεια 2024. Ανά τέσσερα χρόνια θα υπολογίζονται οι συντελεστές των ετήσιων εσόδων του, τα οποία μέχρι τώρα ανέρχονται σε 800 εκ. ευρώ κάθε χρόνο.

Μέσα από το συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΡΑΕ ο ΔΕΔΔΗΕ, αναλόγως με την επίτευξη των στόχων θα μπορεί να αυξάνει τα έσοδα του ή αν δεν το καταφέρνει να μειώνονται. Αυτά είναι για τη μείωση των λειτουργικών του δαπανών, την υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας, για τη μείωση των ρευματοκλοπών καθώς και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Έμφαση δίνεται στις μη προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου θα ανάψει το πράσινο φως στον ΔΕΔΔΗΕ να τελειώσει το στρατηγικό επιχειρησιακό του σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων στα 350 με 400 εκ. ευρώ ετησίως από τα επίπεδα των 150 εκ. και τη διενέργεια 1.000 προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα με το ρυθμιστικό πλαίσιο και το επιχειρησιακό σχέδιο οι υποψήφιοι επενδυτές για την αγορά του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών θα έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού των οικονομικών τους προσφορών αλλά και επενδυτικών τους σχεδίων μέσω της εταιρίας.

Δείτε παρακάτω Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΡΑΕ:

Ανακοίνωση Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΕ αναφορικά με την πρόταση της ΡΑΕ για τη θέσπιση μεθοδολογίας υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου ΕΔΔΗΕ στην οποία ενσωματώνονται:

α. πρόταση για τη θέσπιση μηχανισμού κινήτρου μείωσης του λειτουργικού κόστους (opex) του Διαχειριστή ΕΔΔΗΕ

β. πρόταση για τη θέσπιση μεθοδολογίας σχετικά με το μηχανισμό κινήτρου για τον περιορισμό των απωλειών δικτύου

γ. πρόταση αναφορικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού κινήτρου ποιότητας ενέργειας

Η ΡΑΕ ανακοινώνει σήμερα την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την πρότασή της σχετικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου ΕΔΔΗΕ, περιλαμβανομένου μηχανισμού κινήτρου για τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Διαχειριστή ΕΔΔΗΕ και τη μεθοδολογία του μηχανισμού κινήτρου για τον περιορισμό των απωλειών ενέργειας, καθώς και για τις βασικές αρχές του μηχανισμού κινήτρου ποιότητας ενέργειας, όπως τις εισηγείται ο Διαχειριστής ΕΔΔΗΕ.

_____________________________________________________________

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , ή εγγράφως, μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020.

Η ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Περίληψη Διαβούλευσης

Η ΡΑΕ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις και τις απόψεις τους επί των ακόλουθων κειμένων:

Κείμενα διαβούλευσης

1. Μεθοδολογία υπολογισμού του Επιτρεπόμενου & Απαιτούμενου Εσόδου ΕΔΔΗΕ

α) Σχέδιο Μεθοδολογίας

β) Μοντέλο υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και του Απαιτούμενου Εσόδου (excel)

2. Μεθοδολογία μηχανισμού κινήτρου για τις απώλειες δικτύου

α) Σχέδιο Μεθοδολογίας

β) Μοντέλο εφαρμογής μηχανισμού (excel)

3. Ενεργοποίηση μηχανισμού κινήτρου ποιότητας ενέργειας μέσω ορίων ολικής απόδοσης για τον δείκτη SAIDI

α) Εισήγηση Διαχειριστή Δικτύου

Σημαντική σημείωση: Προς διευκόλυνση της μελέτης των προτεινόμενων μεθοδολογιών, τα κείμενα μεθοδολογιών της διαβούλευσης συνοδεύονται από μοντέλα (excel) για τον υπολογισμό του Επιτρεπόμενου & Απαιτούμενου Εσόδου και για την εφαρμογή του μηχανισμού κινήτρου για τις απώλειες. Σημειώνεται ότι τα μοντέλα αυτά παρέχονται με σκοπό την υποβοήθηση της κατανόησης των μεθοδολογιών που τίθενται σε διαβούλευση και δεν θα αποτελέσουν μέρος των σχετικών αποφάσεων για τη θέσπισή τους. Παρότι έχει καταβληθεί εύλογη προσπάθεια για τη συνέπεια των μοντέλων με τους κανόνες, τις μεθόδους και τις τεχνικές που περιγράφονται στις αντίστοιχες μεθοδολογίες, η ΡΑΕ δεν εγγυάται ότι αυτά είναι, στη παρούσα φάση, απαλλαγμένα από σφάλματα ή παραλείψεις.

_____________________________________________________________

Η ΡΑΕ, υιοθετώντας τη φιλοσοφία της παροχής κινήτρων προς το σύνολο των Διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, προτίθεται να δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για σταδιακή προσαρμογή των εγκεκριμένων μεθοδολογιών Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου, συμπεριλαμβάνοντας διατάξεις και ρυθμίσεις που θα ενσωματώνουν τα αποτελέσματα από τους επιμέρους μηχανισμούς κινήτρων.

Με πληροφορίες από το capital.gr