Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενεργειακό σύστημα και πανδημίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενεργειακό σύστημα και πανδημίες
Τετάρτη, 03/06/2020 - 14:13

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη έκθεση στην οποία προσδιορίζει τις «ορθές» πρακτικές για την αντιμετώπιση των κινδύνων στον ενεργειακό τομέα λόγω πανδημιών.

Παρόλο που το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα αποδείχτηκε ανθεκτικό κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού λόγω της ετοιμότητας του τομέα, είναι σημαντικό αυτός να παραμείνει σε εγρήγορση.

Μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με την ετοιμότητα και την ανάκαμψη του ενεργειακού τομέα, στις 28 Απριλίου 2020, η Επιτροπή συγκέντρωσε και δημοσίευσε σε έκθεση την εμπειρία που μοιράστηκαν οι εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών, οι εταιρείες ενέργειας και οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων αναφορικά με το ζήτημα.

Η έκθεση περιγράφει έναν αριθμό βραχυπρόθεσμων κινδύνων, όπως είναι η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε ευάλωτους καταναλωτές και η διαθεσιμότητα των εξειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, παραθέτει και τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως είναι η αξιοπιστία των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, αλλά και ο αντίκτυπος των καθυστερήσεων στα έργα λόγω της αναβολής της διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων.

 Η έκθεση περιγράφει επίσης ένα εύρος 20 «ορθών» πρακτικών για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, όπως είναι η ανάγκη καθιέρωσης επαγγελματικών σχεδίων συνέχειας και έκτακτης ανάγκης, η διασυνοριακή βοήθεια, η συνεργασία και η εκπαίδευση των φορέων εκμετάλλευσης.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο: “Energy security: Good practices to address pandemic risks

(European Commission/ ec.europa.eu)