Η Κομισιόν ζητά διευκόλυνση των δανείων για τη στήριξη της κλιματικά ουδέτερης οικονομίας

Η Κομισιόν ζητά διευκόλυνση των δανείων για τη στήριξη της κλιματικά ουδέτερης οικονομίας
Παρασκευή, 29/05/2020 - 13:16

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη διευκόλυνση των δανείων δημοσίου στο πλαίσιο του μηχανισμού Just Transition με στόχο τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η συγκεκριμένη διευκόλυνση, αξίας άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενθαρρύνοντας παράλληλα επενδύσεις που υποστηρίζουν τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία με την απο-ανθρακοποίηση των διαφόρων περιοχών.

Οι επενδύσεις θα αφορούν υποδομές ενέργειας και μεταφορών, δίκτυα τηλεθέρμανσης, δημόσιες συγκοινωνίες, μέτρα ενεργειακής απόδοσης, κοινωνικές υποδομές και άλλα έργα που θα παρέχουν άμεσα ωφέλη στις πληγείσες περιοχές και θα μειώσουν το κοινωνικο-οικονομικό κόστος της μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050.

Στο πλαίσιο της δανειακής διευκόλυνσης περιλαμβάνονται και επιχορηγήσεις 1,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ καθώς επίσης και δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ.

Η δανειακή διευκόλυνση θα παρέχεται σε όλα τα κράτη μέλη μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που θα πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Πρόκειται για έργα που ωφελούν εγκεκριμένες περιοχές από το Just Transition, έργα που λαμβάνουν δάνειο από την ΕΤΕπ βάσει της διευκόλυνσης που προτάθηκε και έργα που δεν φέρουν επαρκείς ροές εσόδων στην αγορά.

Τα σχέδια Just Transition προετοιμάζονται επί του παρόντος από τα κράτη μέλη και θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα πραγματοποιηθούν βάσει των τριών πυλώνων του μηχανισμού Just Transition.

Αυτοί είναι οι επιχορηγήσεις που θα παρέχονται από το Just Transition, ένα ειδικό καθεστώς στο πλαίσιο του InvestEU για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και η διευκόλυνση των δανείων δημοσίου που έχει προταθεί.

Η Επιτροπή θα παρέχει τεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη των σχεδίων και των 18 κρατών μελών που ζήτησαν την υποστήριξή της.