Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Tο σχέδιο για την πράσινη ανάκαμψη από τον COVID-19

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Tο σχέδιο για την πράσινη ανάκαμψη από τον COVID-19
Δευτέρα, 25/05/2020 - 17:13

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει προσφορές ΑΠΕ 15GW για 2 έτη με σκοπό την ενίσχυση των βιομηχανιών αιολικής και ηλιακής ενέργειας έτσι ώστε να ανακάμψουν μετά από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από το Euractiv.

Οι Βρυξέλλες θα διοχετεύσουν έως και 25 δισ. ευρώ στους πλειστηριασμούς που θα διεξαχθούν για την αντιστάθμιση στις μειώσεις της προσφοράς των κρατών μελών λόγω της πανδημίας.

Το εν λόγω έγγραφο λέγεται ότι είναι η ραχοκοκαλιά του πράσινου σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ μετά τον την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι ετήσιες προσφορές των 7,5GW θα ενισχύσουν το 25% της αγοράς και θα υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις εγγυήσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Επιτροπή σχεδιάζει την υποστήριξη του πράσινου υδρογόνου. Επιπλέον, θα προβεί σε ετήσια χρηματοδότηση των πράσινων υποδομών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΤΕπ είναι αυτή που θα υποστηρίξει τα έργα που κινδυνεύουν λόγω της πανδημίας, δεδομένου ότι η αγορά αιολικής και ηλιακής ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συρρυκνωθεί κατά 33% λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκάλεσε η πανδημία καθώς και λόγω των καθυστερήσεων στην κατασκευή των έργων.

Το έγγραφο αναφέρει ότι δίχως τη συνεχή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών δεν υπάρχει μέλλον για το πράσινο υδρογόνο και χωρίς κίνητρο η ενεργειακή μετάβαση θα επιβραδυνθεί.