ΙΕΑ: Η πανδημία θα πλήξει τις ΑΠΕ για το 2020 αλλά δεν θα εμποδίσει τη γενικότερη άνοδό τους

ΙΕΑ: Η πανδημία θα πλήξει τις ΑΠΕ για το 2020 αλλά δεν θα εμποδίσει τη γενικότερη άνοδό τους
Τετάρτη, 20/05/2020 - 16:28

Η παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιβραδυνθεί για πρώτη φορά κατά την τελευταία εικοσαετία λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία θα πλήξει μεν αλλά δεν θα σταματήσει την άνοδο της καθαρής ενέργειας.

Η Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε ότι η φετινή κατασκευή αιολικών πάρκων και έργων ηλιακής ενέργειας θα είναι αρκετά μειωμένη σε σύγκριση με το ρεκόρ που άγγιξαν οι ΑΠΕ κατά το 2019.

Ωστόσο, η ανάκαμψη για το 2021 θεωρείται εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι οι εντός των επόμενων μηνών κυβερνητικές αποφάσεις θα υποστηρίζουν την πράσινη οικονομική ανάκαμψη.

Νέα στοιχεία της ΙΕΑ προβλέπουν ότι η παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί φέτος κατά 6%, δηλαδή κατά 167 GW. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αύξησης της χωρητικότητας είναι 13% μικρότερη από το 2019.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιβράδυνση ενδέχεται να είναι πιο σοβαρή για την Ευρώπη.

«Οι χώρες συνεχίζουν να κατασκευάζουν νέα αιολικά και ηλιακά πάρκα, αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό», δήλωσε ο Fatih Birol.

«Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παραβλέψουν το βασικό καθήκον τους που είναι η ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση μέσω μιας ασφαλούς και βιώσιμης πορείας».

Παρόλα αυτά η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι η πιο ανθεκτική πηγή ενέργειας εν μέσω της πανδημίας και προβλέπεται ότι ο αντίκτυπος του ιού θα μειώσει δραματικά για τη φετινή χρονιά τη ζήτηση σε ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: The Guardian