Πρόβλεψη για μείωση 4-7% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 κατά το 2020

Πρόβλεψη για μείωση 4-7% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 κατά το 2020
Τετάρτη, 20/05/2020 - 13:11

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα από ορυκτά καύσιμα αναμένεται να μειωθούν έως και 7% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά ακόμη και αυτή η δραματική πτώση δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Nature Climate Change, το lockdown που έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου οδήγησε σε μείωση 17% στις παγκόσμες εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα δύο τρίτα του μειωμένου ποσοστού εκπομπών άνθρακα κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020 προέρχονται από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία και αντιστοιχούν σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο τόνους άνθρακα.

Πέρυσι οι συνολικές εκπομπές άνθρακα από τη βιομηχανία και τον τομέα ενέργειας ανήλθαν στους 37 δισεκατομμύρια τόνους και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό στις μετακινήσεις, ο οποίος επιβλήθηκε από τις κυνερνήσεις, οδηγώντας σε δραστικές αλλαγές στον τρόπο χρήσης της ενέργειας από τον πληθυσμό και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η επικεφαλής συγγραφέας και καθηγήτρια στο ερευνητικό κέντρο Tyndall για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, Corinne Le Quere, δήλωσε:

«Αυτές οι μεγάλες μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα πιθανόν να είναι προσωρινές, καθώς δεν αντικατοπτρίζουν διαρθρωτικές αλλαγές στο οικονομικό, μεταφορικό ή ενεργειακό σύστημα».

Εάν η παγκόσμια οικονομία επανέλθει στην «κανονικότητα» έως τα μέσα Ιουνίου, ένα μάλλον απίθανο σενάριο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προβλέπεται να μειωθούν μόνο κατά 4% για το 2020. Στην περίπτωση που τα μέτρα διατηρηθούν καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, η μείωση θα κυμανθεί περίπου στο 7%.

Οι ειδικοί έχουν ήδη παρατηρήσει ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, καθώς λόγω πανδημίας τα ορυκτά καύσιμα έχουν πληγεί περισσότερο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορέσουν να κερδίσουν έδαφος στον ενεργειακό τομέα, εξοβελίζοντας τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και κυρίως τον άνθρακα.

Περιοχή συνημμένων