Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί των εισηγήσεων της EnExClear σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εκκαθάρισης Θέσεων Αγοράς Εξισορρόπησης

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί των εισηγήσεων της EnExClear σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εκκαθάρισης Θέσεων Αγοράς Εξισορρόπησης
Παρασκευή, 15/05/2020 - 23:57

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13, παρ. 2 του Ν. 4425/2016, όπως ισχύει:

«2. Ο Φορέας Εκκαθάρισης εκδίδει Κανονισμό που προσδιορίζεται κατ΄ ελάχιστο περιεχόμενο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 18 του παρόντος νόμου. […] Η ΡΑΕ εγκρίνει τον Κανονισμό του Φορέα Εκκαθάρισης ταυτόχρονα με την έγκριση που παρέχει σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου για τη λειτουργία του καθώς και κάθε τροποποίησή του. Οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. […] Ο Φορέας Εκκαθάρισης υποβάλλει στην ΡΑΕ κάθε εκτελεστική απόφαση που εκδίδει σε εφαρμογή του Κανονισμού του.».

καθώς και σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας 1.7 του Κανονισμού Εκκαθάρισης Θέσεων Αγοράς Εξισορρόπησης, όπως αυτός υποβλήθηκε από την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε. (EnExClear) στη ΡΑΕ προς έγκριση (υπ’αριθ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-279567/31.03.2020) και τέθηκε από την Αρχή σε δημόσια διαβούλευση:

«1. Για την αποτελεσματική εφαρμογή των προβλεπόμενων στον παρόντα Κανονισμό, η EnExClear δύναται να εκδίδει Εκτελεστικές και Τεχνικές Αποφάσεις. […]

2.Οι Εκτελεστικές Αποφάσεις που εκδίδονται από την EnExClear υποβάλλονται στη ΡΑΕ […]»

Με βάση τα ως άνω και προς ενημέρωση των Συμμετεχόντων και Εκκαθαριστικών Μελών για το σύνολο του κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με την εκκαθάριση των θέσεων της Αγοράς Εξισορρόπησης, η ΡΑΕ θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τις εισηγήσεις της EnExClear που προβλέπονται στον ως άνω διαβουλευθέντα Κανονισμό (υπ’αριθ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-281219/05.05.2020):

Α) Εισήγηση για τις Διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου στο Σύστημα Εκκαθάρισης Θέσεων της Αγοράς Εξισορρόπησης

Β) Εισήγηση για την Επιβολή Μέτρων κατά των Εκκαθαριστικών Μελών της Αγοράς Εξισορρόπησης

Γ) Εισήγηση για την Επενδυτική Πολιτική της EnExClear, η οποία πρόταση τροποποιεί στην υπ’αριθ. 796/2020 Απόφαση ΡΑΕ για την έγκριση αυτής.

Δ) Εισήγηση για τις Χρεώσεις και τα Τέλη της EnExClear για την Εκκαθάριση Θέσεων Αγοράς Εξισορρόπησης


Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Δευτέρα 25 Μαίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.