Σ. Φάμελλος: “Επείγει η ακύρωση του σχεδίου πώλησης του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές”

Σ. Φάμελλος: “Επείγει η ακύρωση του σχεδίου πώλησης του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές”
Τετάρτη, 29/04/2020 - 11:51

Στη σημασία της διασφάλισης των δημόσιων αγαθών και υποδομών, ειδικά την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορονοϊού, επικεντρώνεται το άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Τα Νέα». Υπογραμμίζει ότι τώρα, μετά την πανδημία, είναι η στιγμή για τη μεταστροφή από το μοντέλο του κράτους-νυχτοφύλακα σε ένα παρεμβατικό ισχυρό και κοινωνικό κράτος, που αφενός διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στα βασικά αγαθά και στην εργασία και αφετέρου θα έχει σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση πρέπει να ακυρωθεί.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της ενέργειας, καθίσταται, όπως τονίζει, επείγουσα η ακύρωση του σχεδίου πώλησης του ποσοστού του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες και υποδομές (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) αλλά και οποιουδήποτε σχεδίου για τις υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ). Ένα ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα τώρα, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε στο «αντι-περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο διάταξη που ανοίγει το δρόμο για την πώληση ποσοστού του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, κάτι που δεν είχε τεθεί στη δημόσια διαβούλευση.

Ο Σ. Φάμελλος επισημαίνει τέλος ότι σε διαφορετική περίπτωση η νεοφιλελεύθερη εμμονή και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι πολλαπλώς επιζήμιες για την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και άρα για το εθνικό συμφέρον.