Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου: Ανησυχία για την αντιμετώπιση της αυξημένης παραγωγής και της μειωμένης ζήτησής του

Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου: Ανησυχία για την αντιμετώπιση της αυξημένης παραγωγής και της μειωμένης ζήτησής του
Δευτέρα, 13/04/2020 - 15:35

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε ελαφρώς κατά 4,2%, δηλαδή στα 32,83 δολάρια το βαρέλι. Και ενώ η αύξηση αυτή είναι φυσιολογική σε σύγκριση με τις διακυμάνσεις των προηγούμενων εβδομάδων, οι αναλυτές συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τη συνέχιση της μαζικής υπερπροσφοράς πετρελαίου ενώ η πανδημία εξακολουθεί να στραγγαλίζει την οικονομία.

Την Κυριακή, οι χώρες που ανήκουν στον OPEC ήρθαν σε συμβιβαστική συμφωνία ύστερα από την οπισθοχώρηση του Μεξικού την προηγούμενη Παρασκευή.

Κατά την βιντεοδιάσκεψη μεταξύ των χωρών συμφωνήθηκε η μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 9.7 εκατομμύρια βαρέλια ημερισίως από τον Μάιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Μοχάμαντ Μπάρνκιντο χαρακτήρισε τις εν λόγω περικοπές «ιστορικές». Επιπλέον, η συμφωνία φαίνεται να σηματοδοτεί και το τέλος στον πόλεμο τιμών μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας.

Για εβδομάδες οι αγορές πετρελαίου ήταν σε συνεχή αναταραχή λόγω του lockdownκαι των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ παράλληλα η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ενέτεινε την κρίση.

Η συμφωνία είναι λίγο περιορισμένη σε σχέση με ό,τι ανέμενε η αγορά", δήλωσε στο Bloomberg News ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates LLC.

"Η σκληρή δουλειά είναι ακόμη μπροστά δεδομένου ότι η αγορά είναι πολύ ανήσυχη σχετικά με το εάν οι χώρες του OPEC + θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν πραγματικά με τις περικοπές στην παραγωγή σχεδόν 10 εκατομμύρίων βαρελιών ημερησίως ".

Ο Stephen Innes, μέλος της AxiCorp, πρόσθεσε: "Υπάρχουν επιπλέον ανησυχίες σχετικά με το εάν η συμφωνία έχει καθυστερήσει έτσι ώστε να αποφευχθεί η μείωση των τιμών πετρελαίου τις ερχόμενες εβδομάδες,ενώ τα αποθέματα αυξάνονται».

Έλενα Σταματέλλου