Η καύση ξυλείας ως καθαρή πηγή ενέργειας με μηδενική εκπομπή άνθρακα;

Η καύση ξυλείας ως καθαρή πηγή ενέργειας με μηδενική εκπομπή άνθρακα;
Πέμπτη, 09/04/2020 - 14:36

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances υποστηρίζει ότι η κλιματική επιβάρυνση της καύσης ξύλου για εξαγωγή ενέργειας μπορεί να μετριαστεί μέσω μιας αποτελεσματικά σχεδιασμένης περιβαλλοντικής πολιτικής.

Στη μελέτη εξετάζονται ζητήματα αναφορικά με τις συνέπειες των βιοενεργειακών πολιτικών στα δάση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την αποτελεσματικότητα της βιοενεργειακής πολιτικής αλλά και τις επιπτώσεις που προκαλεί η αυξημένη ζήτηση βιομάζας στα δασικά οικοσυστήματα.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση ξύλου για παραγωγή βιοενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε μηδενική εκπομπή άνθρακα, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος του ποσοστού εξαγωγής άνθρακα από τα δάση.

Μάλιστα, η προώθηση της βιοενέργειας βασισμένη στην ξυλεία, όσο και η εκμετάλλευση των δασικών περιοχών θα αυξήσει την παραγωγή βιονέργειας και παράλληλα θα προστατεύει και τις δασικές εκτάσεις.

Σχετικά με την εξαγωγή άνθρακα, πρόκειται για μια τεχνητή διαδικασία απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω βιολογικών, χημικών ή φυσικών διεργασιών. Σκοπός είναι η μείωση της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και ο έλεγχος της κλιματικής αλλαγής.

Η χρήση των δασών για την εξαγωγή άνθρακα έχει να κάνει με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης. Η αναδάσωση, η διαχείριση των δασών και ο έλεγχος των αποψιλώσεων απέδειξαν την αποτελεσματικότητα τους στην απορρόφηση του ατμοσφαιρικού άνθρακα.

Τέλος, η συγκεκριμένη έρευνα υπογραμμίζει πως οι οικολογικές πολιτικές εκμετάλλευσης της βιομάζας και δέσμευσης του άνθρακα από τα δάση ενισχύουν τη φυσική διαδικασία ανταλλαγής διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ της ατμόσφαιρας και των δασικών οικοσυστημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.