Πρόσκληση για συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση για  την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης & τα Αλιευτικά προϊόντα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση για  την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης & τα Αλιευτικά προϊόντα
Παρασκευή, 03/04/2020 - 17:31
Προς φορείς διαβούλευσης και ενδιαφερόμενα μέρη

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για την εναρμόνιση της χώρας μας με την Οδηγία 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας είναι συνοπτικά τα εξής:

  • Περιέκτες τροφίμων και ποτών, κυπελάκια, πακέτα και περιτυλίγματα τροφίμων
  • Πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών
  • Λεπτές σακούλες μεταφοράς
  • Είδη προσωπικής υγιεινής (μπατονέτες, υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες, ταμπόν)
  • Μπαλόνια και ξυλάκια για μπαλόνια
  • Προϊόντα καπνού με φίλτρα και τα φίλτρα
  • Αλιευτικά εργαλεία
  • Οξοδιασπώμενα προϊόντα

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, διεξάγει διαβούλευση με σκοπό τη χαρτογράφηση και κωδικοποίηση των προτάσεων των παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων μερών της χώρας, αναφορικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 και την ανάπτυξη του αντίστοιχου εθνικού σχεδίου δράσης προσαρμογής στην Οδηγία.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης προσκαλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα μέλη τους, καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να συμμετέχουν από σήμερα σε ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και απόψεις τους, μέχρι και την 13η Απριλίου 2020 και ώρα 15:00. Οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα συμβάλουν σημαντικά στην διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εναρμόνισης, στη διαδικασία της μετάβασης προς μία κυκλική οικονομία, στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρακαλούμε για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στον ακόλουθο σύνδεσμο: bit.ly/ypen-sup2019

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.