Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί των εισηγήσεων της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε. (EnExClear) σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί των εισηγήσεων της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε. (EnExClear) σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς
Τετάρτη, 05/02/2020 - 23:32

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13, παρ. 2 του Ν. 4425/2016, όπως ισχύει:

«2. Ο Φορέας Εκκαθάρισης εκδίδει Κανονισμό που προσδιορίζεται κατ΄ ελάχιστο περιεχόμενο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 18 του παρόντος νόμου. […] Η ΡΑΕ εγκρίνει τον Κανονισμό του Φορέα Εκκαθάρισης ταυτόχρονα με την έγκριση που παρέχει σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου για τη λειτουργία του καθώς και κάθε τροποποίησή του. Οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. […] Ο Φορέας Εκκαθάρισης υποβάλλει στην ΡΑΕ κάθε εκτελεστική απόφαση που εκδίδει σε εφαρμογή του Κανονισμού του.».

καθώς και σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας 1.7 του εγκεκριμένου Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς (υπ΄αριθμ. 1125A/2019 απόφαση ΡΑΕ) :

«1. Για την αποτελεσματική εφαρμογή των προβλεπόμενων στον παρόντα Κανονισμό, η EnExClear δύναται να εκδίδει Εκτελεστικές και Τεχνικές Αποφάσεις. […]

2.Οι Εκτελεστικές Αποφάσεις που εκδίδονται από την EnExClear υπόκεινται στην έγκριση της ΡΑΕ.[…]»

Με βάση τα ως άνω η ΡΑΕ θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τις εισηγήσεις της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε. (EnExClear) που προβλέπονται στον ως άνω Κανονισμό:

Α) Εισήγηση για τις Διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου στο Σύστημα Εκκαθάρισης και άλλα συναφή θέματα, κατά τις διατάξεις των ενοτήτων 2.21 – 2.24 του Κανονισμού.

Β) Εισήγηση για την Επιβολή Μέτρων κατά των Εκκαθαριστικών Μελών, κατά τις διατάξεις των ενοτήτων 5.1 και 5.2 του Κανονισμού.

Γ) Εισήγηση για την Επενδυτική Πολιτική της EnExClear, κατά τις διατάξεις των ενοτήτων 2.6 και 2.31 του Κανονισμού.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.