Ψηφιακή πλατφόρµα του υπουργείου Ανάπτυξης µε τις τιµές των πρατηρίων καυσίµων μέχρι το τέλος του 2019

Ψηφιακή πλατφόρµα του υπουργείου Ανάπτυξης µε τις τιµές των πρατηρίων καυσίµων μέχρι το τέλος του 2019
Δευτέρα, 02/09/2019 - 13:59

Με στόχο την καλύτερη δυνατή ενηµέρωση του καταναλωτή, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου η νέα πλατφόρµα «e-καταναλωτής» που ετοιµάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία θα εµφανίζει στις οθόνες των κινητών των καταναλωτών τις τιµές των καυσίµων ανά περιοχή.

∆εδοµένης της δυνατότητας του γεωεντοπισµού που θα διαθέτει, ο καταναλωτής θα µπορεί να πληροφορείται για τις τιµές σε οποιοδήποτε πρατήριο στην περιοχή που βρίσκεται τη δεδοµένη στιγµή. Ανάλογη δυνατότητα θα προσφέρεται και για τις τιµές των βασικών προϊόντων, οι οποίες θα περιλαµβάνονται επίσης στην πλατφόρµα. Η πλατφόρµα θα ενηµερώνεται καθηµερινά για τις τιµές των καυσίµων, µε βάση τα δεδοµένα από το Παρατηρητήριο Τιµών. οι πληροφορίες αυτές θα είναι διαθέσιµες µέσω µιας εφαρµογής (application), την οποία θα «κατεβάζουν» και ενεργοποιούν οι καταναλωτές.

∆ύσχρηστο το παρατηρητήριο καυσίµων

Με την ενεργοποίηση, η εφαρµογή θα εντοπίζει την τοποθεσία του καταναλωτή, ώστε να έχει τις τιµές του καυσίµου που τον ενδιαφέρει εκεί ακριβώς που βρίσκεται. Αυτή τη στιγµή, ο καταναλωτής θα πρέπει να επισκέπτεται το παρατηρητήριο καυσίµων, που ενηµερώνεται καθηµερινά και δηµοσιοποιεί τις τιµές, αναζητώντας µόνος του την γεωγραφική περιοχή που τον ενδιαφέρει.

Η διαδικασία πλέον απλοποιείται και οι τιµές των καυσίµων θα φθάνουν χωρίς κάποια αναζήτηση στην οθόνη του κινητού. Εξετάζεται δε η περίπτωση να υπάρχει και χάρτης που θα υποδεικνύει το φθηνότερο σηµείο.

Υπάρχουσες εφαρµογές

Η νέα υπηρεσία αναµένεται να παρουσιαστεί από το υπουργείο στη διάρκεια της ∆ΕΘ, ώστε έως το τέλος του έτους να τεθεί σε εφαρµογή. Ανακοινώθηκε στη διάρκεια των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης, µε στόχο την ένταση του ανταγωνισµού και της µείωσης των τιµών, µέσω της χρήσης των ανοικτών δεδοµένων.

Θα πρέπει να σηµειωθεί πάντως ότι, αξιοποιώντας τα ανοικτά δεδοµένα από το παρατηρητήριο, υπάρχουν ήδη εφαρµογές για την αναζήτηση των τιµών καυσίµων στα πλησιέστερα πρατήρια, µε βάση τη γεωγραφική θέση της «έξυπνης» συσκευής. Μάλιστα, οι εφαρµογές αυτές µπορούν να φιλτραριστούν ορίζοντας τύπο καυσίµου και εταιρίες που ενδιαφέρουν, καθώς και παλαιότητα τιµών, δηλ. πόσο παλιά καταχωρηµένες τιµές είναι αποδεκτές. Παρέχονται πληροφορίες για βενζίνη (όλων των τύπων), πετρέλαιο κίνησης και θέρµανσης, καθώς και υγραέριο.