ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Δευτέρα, 12/08/2019 - 18:43

Ο μοναδικός παραγωγός αλουμινίου της Βοσνίας, η προβληματική επιχείρηση Aluminij d.d. Mostar, δεν πρόκειται να υποβληθεί σε πτώχευση για έξι μήνες, δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Zdenko Klepic.
Ο Klepic δήλωσε ότι, η απόφαση ελήφθη σε τηλεφωνική συνεδρίαση της Κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, όπου βρίσκεται η εταιρεία. Κανείς δεν θα μπορέσει να μπλοκάρει τους λογαριασμούς της Aluminij για το επόμενο εξάμηνο.
Η εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 900 άτομα, καταγράφει ζημίες για χρόνια, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 400 εκατ. ΒΑΜ (περίπου 204 εκατομμύρια ευρώ). Το χρέος της ηλεκτρικής ενέργειας στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους ήταν περίπου 293 εκατ. ΒΑΜ (περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ).
Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν ότι, η διακοπή της παραγωγής, θα σήμαινε ουσιαστικά το τέλος της εταιρείας. Είπαν ότι το υγρό αλουμίνιο στα ηλεκτρολυτικά κύτταρα θα "παγώσει", και ότι κοστίζει περίπου 90.000 ευρώ ανά κυψέλη για να επαναλειτουργήσουν. Το Aluminij διαθέτει 256 ηλεκτρολυτικά κύτταρα.
Η Aluminij σταμάτησε την παραγωγή πρόσφατα, αφού αποσυνδέθηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο λόγω του υψηλού χρέους της.
Παρόλα αυτά, ο Klepic δήλωσε ότι, οι αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, έδειξαν ότι είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επισημαίνει ότι, τα ευρήματα αυτά, δείχνουν ότι έχει οικονομικό νόημα να συνεχιστεί η παραγωγή και ελπίζει ότι μέρος των εργαζομένων θα επιστρέψουν σύντομα στην εργασία τους.