«Πετρέλαιο, η Μοιραία Εξάρτηση» παρουσίαση του Βιβλίου του Κωστή Σταμπολή

«Πετρέλαιο, η Μοιραία Εξάρτηση» παρουσίαση του Βιβλίου του Κωστή Σταμπολή
Τετάρτη, 26/06/2019 - 12:15

Παρουσιάζεται σήμερα στις 12:00, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) ο πρώτος τόμος του νέου βιβλίου του κ. Κωστή Σταμπολή με τίτλο «Πετρέλαιο, η Μοιραία Εξάρτηση», το οποίο αναμένεται να συμβάλει στο να γίνει περαιτέρω αντιληπτός ο καίριος ρόλος ενός καυσίμου, που καθόρισε όλο το φάσμα των πτυχών της ζωής μας, αφότου ανακαλύφθηκε, εξορύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε.

Ο κ. Κωστής Σταμπολής, άρχισε να ιχνηλατεί τους δρόμους του πετρελαίου και τις επιπτώσεις του στην οικονομία και την κοινωνία, από επιστημονικής και δημοσιογραφικής σκοπιάς, εδώ και δεκαετίες. Το τέλος του πρώτου τμήματος της μακράς αυτής διαδρομής ήρθε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν τυπώθηκε και εκδόθηκε το βιβλίο από τις εκδόσεις Αίολος.

Στον πρώτο τόμο του δίτομου αυτού έργου –θα επακολουθήσει ο δεύτερος τόμος έως τα τέλη του έτους- ο συγγραφέας, επιχειρεί μια εκτενή και ιδιαίτερα σημαντική αναφορά στην ιστορία της εποχής του πετρελαίου, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Παράλληλα, το βιβλίο αναδεικνύει τις κορυφαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη μάχη που διεξάγεται για τον έλεγχο και εκμετάλλευση των βασικών ενεργειακών πόρων, προεξαρχόντων των υδρογονανθράκων.

Το πετρέλαιο είναι τόσο απαραίτητο συστατικό της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της οικονομίας, σε βαθμό που η εξάρτησή του πλανήτη από αυτό να αγγίζει τα όρια του μοιραίου.

Στον πρώτο τόμο του βιβλίου του κ. Σταμπολή, γίνεται αναφορά στην ανακάλυψη και την εκμετάλλευση των πετρελαίων στην Περσία και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή, στην επικράτηση του ορυκτού έναντι της ηλεκτροκίνησης, στο ρόλο που διαδραμάτισε στην έκβαση δύο παγκοσμίων πολέμων, στην ανάδυση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που έμειναν στα χρονικά ως «Οι 7 Αδελφές», στις μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70 και στην ανάδειξη του OPEC ως καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών του αργού και όχι μόνο. Τέλος, υπάρχει ειδικό και εκτενές αφιέρωμα για το εάν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα και τις δυνατότητες της χώρας να το αξιοποιήσει.