To IENE εγκαινιάζει το Νέο Κύκλο Σεμιναρίων με θέμα: «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας»

To IENE εγκαινιάζει το Νέο Κύκλο Σεμιναρίων με θέμα: «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας»
Παρασκευή, 17/05/2019 - 15:26

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του και παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου της αγοράς ενέργειας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, το ΙΕΝΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει μία σειρά μαθημάτων, αποσκοπώντας στην εκπαίδευση και ενημέρωση των στελεχών της ενεργειακής αγοράς. Τα μαθήματα, που εστιάζουν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οργανώνονται με την συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών ενεργειακών φορέων και ειδικών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και επικεντρώνονται στην προσεχή έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2019).

Στόχος του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή στο υπό διαμόρφωση, νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εν’ όψει της εφαρμογής του Target Model, των νέων κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της σταδιακής ενοποίησης των αγορών σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και του ανερχόμενου ρόλου των χρηματιστηρίων ενέργειας.

Ειδικότερα το εκπαιδευτικό σεμινάριο του ΙΕΝΕ περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

Εφαρμογή Target Model στην Ελλάδα,

Εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας,

Εισαγωγή στην προημερήσια αγορά (Day Ahead),

Εισαγωγή στην ενδοημερήσια αγορά (Intraday),

Εισαγωγή στην αγορά εξισορρόπησης (Balancing market),

Αγορά φυσικού αερίου,

Εισαγωγή στην προθεσμιακή αγορά (forward market) και

Βασικά ορόσημα και κύριες προκλήσεις της νέας αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Βασικός σκοπός της επιλογής των συγκεκριμένων θεματικών είναι η εμβάθυνση σε ρυθμιστικά και νομοθετικά θέματα, αλλά και ζητήματα λειτουργίας της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας των τεσσάρων νέων αγορών, καλύπτοντας, επίσης, και θέματα της αγοράς φυσικού αερίου.

Στους εισηγητές του σεμιναρίου συγκαταλέγονται ορισμένα από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη του Ελληνικού ενεργειακού τομέα, εμπειρογνώμονες με βαθιά γνώση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και εκπρόσωποι του νεοσύστατου Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες (17:00 – 20:00), στο OTE Academy, Πέλικα & Σπάρτης 1, Μαρούσι. Προβλέπονται εννέα (9) συνολικά συναντήσεις διάρκειας τριών ωρών εκάστη, οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 και θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου 2019. Με την ολοκλήρωση του Κύκλου μαθημάτων και υπό την προϋπόθεση κανονικής παρακολούθησης θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σπουδών από το ΙΕΝΕ.