Το ΙΕΝΕ Ολοκλήρωσε με Μεγάλη Επιτυχία το 2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ενέργειας και Γεωπολιτικής

Το ΙΕΝΕ Ολοκλήρωσε με Μεγάλη Επιτυχία το 2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ενέργειας και Γεωπολιτικής
Παρασκευή, 03/05/2019 - 12:57

Πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου η τελευταία τάξη του πρωτοποριακού σεμιναρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τίτλο "Εισαγωγή στην Ενέργεια και τη Γεωπολιτική" (" AnIntroduction to Energy and Geopolitics"), ολοκληρώνοντας την τελευταία εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ινστιτούτου. Το σεμινάριο οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΔΙΣ στην ιστορική συνοικία της Πλάκας, που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης. Ήταν η δεύτερη φορά που το ΙΕΝΕ διοργάνωσε ένα τέτοιο σεμινάριο, με το πρώτο να πραγματοποιείται το 2015.

Το σεμινάριο, το οποίο διεξήχθη σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αποτελείτο από 18 συνεδρίες, διάρκειας τριών ωρών, που πραγματοποιούνταν, κυρίως, κατά τις βραδινές ώρες και περιλάμβαναν διαλέξεις από 15 εκπαιδευτές που προέρχονταν από το χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας και της βιομηχανίας. Συμμετείχαν συνολικά 16 σπουδαστές, από ένα ευρύ φάσμα προέλευσης, αλλά όλοι τους, εν ενεργεία επαγγελματίες του κλάδου της ενέργειας, οι οποίοι εργάζονται σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και σε δικηγορικούς οίκους. Οι σπουδαστές του σεμιναρίου εκπροσώπησαν αρκετούς επιστημονικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων, μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών, γεωλόγων πετρελαίου, προγραμματιστών λογισμικού, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και δικηγόρων.

Τα θέματα τα οποία κάλυψε το τελευταίο σεμινάριο του IENE περιλάμβαναν τις βασικές αρχές της γεωπολιτικής, την ανασκόπηση των παραμέτρων του παγκοσμίου ενεργειακού συστήματος, το βασικό ρόλο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη Ενεργειακή Μετάβαση, την απανθρακοποίηση και το ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Επίσης παρουσιάστηκε μια επισκόπηση των σημαντικών έργων ενεργειακών υποδομών στην ΝΑ Ευρώπη και στην Αν. Μεσόγειο. Εκτός από τα θέματα άμεσης ενεργειακής σημασίας, το σεμινάριο περιλάμβανε διαλέξεις για την παγκόσμια οικονομία, τα ζητήματα ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών, τη στρατιωτική διάσταση της σύγχρονης γεωπολιτικής, το ρόλο των ΗΠΑ και της Ρωσίας, την άνοδο της Κίνας, μια εισαγωγή στο Δίκαιο της Θάλασσας και τη δυναμική των γεωπολιτικών τριβών στην Αν. Μεσόγειο. Με εννέα φοιτητές που επέλεξαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους με την προετοιμασία μιας διατριβής, η οποία θα εποπτεύεται από το IENE και το ΙΔΙΣ, οι επόμενοι μήνες θα χαρακτηρίζονται από μεγάλη δραστηριότητα, με αποκορύφωμα την τελετή απονομής των διπλωμάτων στις αρχές Οκτωβρίου. Οι σπουδαστές που θα πετύχουν, θα λάβουν Δίπλωμα Ενεργειακών & Γεωπολιτικών Μελετών που θα απονείμουν το IENE και το ΙΔΙΣ.