Δ. Παπαδημούλης εν όψει Συνόδου Κορυφής: 11 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη μειώσει τους φόρους στα ενεργειακά προϊόντα

Δ. Παπαδημούλης εν όψει Συνόδου Κορυφής: 11 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη μειώσει τους φόρους στα ενεργειακά προϊόντα
Πέμπτη, 24/03/2022 - 09:50

• Επιστολή 19 Ευρωβουλευτών από 3 πολιτικές ομάδες για την ενεργειακή κρίση, προς στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου – Συνυπογράφει ο Δημ. Παπαδημούλης


• Δημ. Παπαδημούλης: «Η ανάγκη για ευρωπαϊκές λύσεις δεν αναιρεί την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για όσα αρνείται να κάνει σε εθνικό επίπεδο. 11 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη μειώσει τους φόρους στα ενεργειακά προϊόντα, 9 έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στις τιμές λιανικής και χονδρικής και 6 έχουν ήδη φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών της ενέργειας»


• «Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν αφεθεί στο έλεος των εταιριών του χρηματιστηρίου ενέργειας του κ. Χατζηδάκη. Στην Ελλάδα, τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας ξεπερνούν από το καλοκαίρι τα 2 δισ. ευρώ»

Επιστολή για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και συντονισμού στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους αρχηγούς και επικεφαλής των κρατών μελών της ΕΕ, απευθύνουν 19 Ευρωβουλευτές από 3 πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι), εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο (24-25 Ιουλίου).

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, καθώς «μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επωφελήθηκαν ακόμα περισσότερο» και με βάση την ανακοίνωση «REPowerEU» της Κομισιόν, με την οποία η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη «να εξετάσουν προσωρινά φορολογικά μέτρα για τα έκτακτα κέρδη με σκοπό την άμβλυνση των υψηλών τιμών ενέργειας», οι Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι: «Προκειμένου τα μέτρα αυτά να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού», θα πρέπει «να υπάρξει ισχυρός συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών».


«Μόνο αν τα μέτρα είναι παρόμοια και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, οι εταιρείες δεν θα έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν τη φορολογία» καταλήγουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, άμεσο «Συντονισμό των φορολογικών μέτρων για τα έκτακτα κέρδη».

Με αφορμή την Επιστολή αυτή προς τους ευρωπαίους ηγέτες, την οποία συνυπογράφει, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τους τελευταίους μήνες, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοινώσεις που συνιστούν στα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:

Συγκεκριμένα:
Πρώτον, τον Οκτώβριο του 2021, με την εργαλειοθήκη της πρότεινε μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα από τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως στοχευμένες φορολογικές μειώσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών.


Δεύτερον, στις 8 Μαρτίου, με την ανακοίνωσή της για το REPowerEU, επιβεβαίωσε ότι τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις τιμές της ενέργειας για την προστασία των νοικοκυριών και των ΜμΕ αλλά και να προβούν σε μειώσεις λογαριασμών.


Η Κομισιόν μάλιστα παρείχε και λεπτομερή καθοδήγηση για την κατάρτιση των συστημάτων ρύθμισης των τιμών.
Τρίτον, στην ίδια ανακοίνωση, τόνιζε ότι οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις προσφέρουν στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στις επιχειρήσεις και τους γεωργούς, που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.


Τέταρτον, για τη χρηματοδότηση μέτρων έκτακτης ανάγκης, η Κομισιόν προτείνει τη λήψη προσωρινών μέτρων φορολόγησης στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας. Πρόταση που, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, θα μπορούσε να αποδώσει έως και 200 δισ. ευρώ το 2022, για να αντισταθμιστούν εν μέρει οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας.


Στην Ελλάδα, η ακρίβεια καλπάζει εδώ και μήνες, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται συστηματικά να προχωρήσει όχι μόνο σε προσωρινή μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και στη λήψη οποιουδήποτε ουσιαστικού μέτρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή
- 11 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη μειώσει τους φόρους στα ενεργειακά προϊόντα
- 9 κράτη-μέλη έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στις τιμές λιανικής και χονδρικής
- 6 κράτη-μέλη έχουν ήδη φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών της ενέργειας - Στην Ελλάδα, τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας ξεπερνούν από το καλοκαίρι τα 2 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να λάβει αποφάσεις για τη λήψη μέτρων, τα οποία συστήνει η Κομισιόν και έχουν κάνει πράξη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα και τις ευθύνες της απραξίας της στην ΕΕ.

Απαιτείται ασφαλώς συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τις τρομακτικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.


Έναν τέτοιο ισχυρό ευρωπαϊκό συντονισμό ζητούμε και με επιστολή μας 19 ΕΒ από 3 πολιτικές ομάδες προς τον Σαρλ Μισέλ και τους αρχηγούς των κρατών-μελών ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής.


Η ανάγκη για ευρωπαϊκές λύσεις, όμως, δεν αναιρεί την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για όσα αρνείται να κάνει σε εθνικό επίπεδο.


Γιατί η Ελλάδα, εδώ και μήνες, διεκδικεί συνεχώς την απελπιστική πρωτιά στις χώρες με τις ακριβότερες τιμές ενέργειας.


Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν αφεθεί στο έλεος των εταιριών του χρηματιστηρίου ενέργειας του κ. Χατζηδάκη.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει την κύρια ευθύνη έναντι των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ας πάψει λοιπόν, να μοιρολατρεί παρακολουθώντας άπρακτη την κατάρρευση των νοικοκυριών, της αγροτικής παραγωγής και των επιχειρήσεων, και να λάβει επιτέλους, εδώ και τώρα, αποτελεσματικά μέτρα».