Ο ΟΟΣΑ συνιστά αύξηση της φορολογίας στις εταιρείες ηλεκτρισμού

Ο ΟΟΣΑ συνιστά αύξηση της φορολογίας στις εταιρείες ηλεκτρισμού
Τρίτη, 15/03/2022 - 14:05

Ο Ματίας Κόρμαν, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συνέστησε τη Δευτέρα την αύξηση των φόρων στις εταιρείες ηλεκτρισμού ώστε να αντισταθμιστούν οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεδομένων των κερδών των εταιρειών ενέργειας – που συνδέονται με την απότομη αύξηση των τιμών – υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί το επίπεδο των φόρων που καταβάλλουν οι εταιρείες του τομέα αυτού και να ανακατευθυνθεί μέρος των χρημάτων αυτών σε μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων», δήλωσε ο Κόρμαν.

Ο Κόρμαν συμμετείχε σε workshop στη Μαδρίτη που επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι παρόμοια μέτρα έχουν ήδη εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ρουμανίας. «Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις (της ΕΕ) πρέπει να εξετάσουν», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, υπό τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, τα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε μια αύξηση της φορολογίας υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν «ένα περισσότερο από δικαιολογημένο μέτρο» για να συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών και των πιο ευάλωτων ομάδων, εξήγησε ο Κόρμαν.

Ο Κόρμαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, και τον βασιλιά Φίλιππος ΣΤ΄, δήλωσε ότι ήθελε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πρόταση της Ισπανίας να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων μέτρων που προτείνει η Μαδρίτη για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης.

(Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)