Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 39 ευρώ η επιδότηση για Νοέμβριο - Δεκέμβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 39 ευρώ η επιδότηση για Νοέμβριο - Δεκέμβριο
Τετάρτη, 10/11/2021 - 12:32

Περαιτέρω αύξηση της επιδότησης του ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Δείτε τα ποσά.

Διεύρυνση του πακέτου στήριξης για το ρεύμα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, η επιδότηση ρεύματος για 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 39 ευρώ για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και στα 45 ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Για τη βιομηχανία που τροφοδοτείται από τη μέση τάση καθώς και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου ενεργοποιείται αναστολή της πληρωμής ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Ο κ. Σκρέκας αναγνώρισε ότι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.
  • Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ. ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες τον μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ τον μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι, διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

ieidiseis.gr/