Υπογράφεται αύριο συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Υπογράφεται αύριο συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Τετάρτη, 13/10/2021 - 11:52

Αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου υπογράφεται στην Αθήνα από τον Κώστα Σκρέκα και τον Αιγύπτιο υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου.

Η διασύνδεση αυτή είναι η πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αναμένεται να βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας αλλά θα επιτρέψει, επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του αγωγού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχή της συγκεκριμένης συμφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, κ. Shaker, την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla, προκειμένου να συζητηθούν τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου. Η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.