Gazprom: Ο Nord Stream 2 «ολοκληρώθηκε πλήρως»

Gazprom: Ο Nord Stream 2 «ολοκληρώθηκε πλήρως»
Παρασκευή, 10/09/2021 - 14:25

Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα πως «ολοκληρώθηκε πλήρως» ο αμφιλεγόμενος αγωγός αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ένα στρατηγικής σημασίας εργοτάξιο που για καιρό καθυστερούσε εξαιτίας αμερικανικών απειλών για κυρώσεις και γεωπολιτικών εντάσεων.

«Στη διάρκεια μιας επιχειρησιακής πρωινής συνεδρίασης στην Gazprom, ο (γενικός διευθυντής του ομίλου) Αλεξέι Μίλερ δήλωσε σήμερα το πρωί, στις 8:45 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας) πως η κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πλήρως», ανέφερε η Gazprom σε μήνυμά της που μεταδόθηκε από το λογαριασμό της στο Telegram.

Αυτός ο υποθαλάσσιος αγωγός αερίου στη θάλασσα της Βαλτικής θα διπλασιάσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Ωστόσο για τους επικριτές του, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, μεγάλη στρατηγική αντίπαλο της Δύσης.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχουν πάψει να τονίζουν πως ο Nord Stream είναι ένα καθαρά εμπορικό πρόγραμμα, χωρίς πολιτική διάσταση.

Ο αγωγός αυτός, που μπορεί να μεταφέρει 55 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, έχει μήκος 1.230 χιλιόμετρα κάτω από τη Βαλτική και ακολουθεί την ίδια πορεία με τον δίδυμό του Nord Stream 1, ο οποίος είναι επιχειρησιακός από το 2012.

Επί χρόνια το σχέδιο αυτό έφερνε σε αντιπαράθεση την Ουάσινγκτον με το Βερολίνο, αλλά και τους Ευρωπαίους μεταξύ τους, καθώς και τη Ρωσία με την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης έναντι της Μόσχας που βλέπει τη θέση της να αποδυναμώνεται με τη λειτουργία του νέου αγωγού.

Μια αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον μετά την άνοδο στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν επέτρεψε τελικά την εκπόνηση ενός γερμανο-αμερικανικού συμβιβασμού για να κλείσει αυτή η διαμάχη.

Για την Ουκρανία, ο αγωγός αυτός μπορεί μεσοπρόθεσμα να στερήσει το Κίεβο από τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, τα οποία εισπράττει τώρα για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου μέσω του εδάφους της προς την Ευρώπη, αλλά και από ένα μέσο πίεσης έναντι του ρώσου αντιπάλου της.

Η καγκελάριος υπογράμμισε στο τέλος Αυγούστου στην Ουκρανία πως η χώρα της θα κάνει τα πάντα για να παρατείνει το ρωσοουκρανικό συμβόλαιο για τη διαμετακόμιση του αερίου που εκπνέει το 2024. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι της είχε πει πως θεωρεί τον Nord Stream 2 «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο».