Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η πρώτη έκδοση «πράσινων» ομολόγων

Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η πρώτη έκδοση «πράσινων» ομολόγων
Τρίτη, 07/09/2021 - 19:53

Την έκδοση «πράσινων» ομολόγων σχεδιάζει από τον Οκτώβριο η Κομισιόν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη χρηματοδότηση έργων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Τα πράσινα ομόλογα που θα εκδώσει συνολικά η Ε.Ε έως το 2026 θα αγγίξουν τα 250 δισ. ευρώ ή το 30% των εκδόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα γίνει έτσι ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Το ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο πράσινων ομολόγων το οποίο εκρίθηκε σήμερα, παρέχει σε όσους επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα τη βεβαιότητα ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα διατεθούν σε πράσινα έργα και ότι η Επιτροπή θα υποβάλει αναφορά σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Επίτροπος, κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε τα εξής: "Η πρόθεση της ΕΕ να εκδώσει πράσινα ομόλογα ύψους έως και 250 δισ. ευρώ από σήμερα έως το τέλος του 2026 θα μας καταστήσει τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο. Τούτο αποτελεί επίσης έκφραση της δέσμευσής μας για βιωσιμότητα και θέτει τη βιώσιμη χρηματοδότηση στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανάκαμψης της ΕΕ".

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα κατά το τρέχον έτος, η Επιτροπή επανεξέτασε επίσης το σχέδιό της για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης το 2021 και επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εκδώσει εντός του τρέχοντος έτους μακροπρόθεσμα ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 80 δισ., τα οποία θα συμπληρωθούν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα ΕΕ.

Η Επιτροπή θα προσφέρει τα χρεόγραφα ΕΕ αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών, το δε πρόγραμμα δημοπρασιών αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή θα διοργανώνει συνήθως δύο δημοπρασίες μηνιαίως για τα χρεόγραφα ΕΕ, την πρώτη και την τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα. Το πρόγραμμα δημοπρασιών θα χρησιμοποιηθεί και για ομόλογα, παράλληλα με τις κοινοπρακτικές εκδόσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή θα διεξάγει εν γένει μία δημοπρασία και μία κοινοπρακτική έκδοση μηνιαίως για τα ομόλογά της.

Ο Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν πρόσθεσε: "Η επιβεβαίωση του αρχικού μας σχεδίου χρηματοδότησης για το 2021 αποτελεί ένδειξη των εξαιρετικών εργασιών σχεδιασμού και προπαρασκευής που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ακόμη μία υπέροχη είδηση είναι η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας δημοπρασιών, η οποία θα αυξήσει περαιτέρω την ελκυστικότητα της ενωσιακής δανειοληψίας και θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ."