Γιατί ήταν "χρυσό" το τελευταίο τρίμηνο για τους ηλεκτροπαραγωγούς

Γιατί ήταν "χρυσό" το τελευταίο τρίμηνο για τους ηλεκτροπαραγωγούς
Δευτέρα, 30/08/2021 - 11:31

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Καθώς το φυσικό αέριο κερδίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδια στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας, μεγάλα είναι τα οφέλη που προκύπτουν για τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, εξέλιξη που πιστοποιείται και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής οι εισηγμένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Ειδικά για το προηγούμενο τρίμηνο, η αυξημένη παραγωγή σε συνδυασμό με τις θετικές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας ώθησαν σημαντικά τα κέρδη των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίοι ισοσκέλισαν τα αυξημένα κόστη που από το φυσικό αέριο αλλά και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ανοδικών τιμών σε φυσικό αέριο και τιμές ρύπων, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κατέγραψε αύξηση 49,7% στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου και 117% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, η Elpedison, κοινή εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, είχε ένα εξαιρετικό τρίμηνο, επωφελούμενη από την αύξηση της τιμής εκκαθάρισης στο χρηματιστήριο ενέργειας. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA της εταιρείας σχεδόν διπλασιάστηκαν από τα 11 στα 21 εκατ. ευρώ. Η καθαρή παραγωγή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 28% από τις 746 στις 954GWH. Σε αξία οι πωλήσεις, λόγω των αυξημένων όγκων αλλά και τιμών, ανήλθε σε 235 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 95% (121 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι.

Mytilineos

Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο συνολικό κύκλο εργασιών της Mytilineos. Συγκεκριμένα ο τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών €387 εκατ. που αντιστοιχεί σε 39% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €444 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση κατά 13%. Στην περίπτωση της Mytilineos η μείωση οφείλεται στην προγραμματισμένη τρίμηνη μεγάλη συντήρηση του σταθμού της Korinthos Power στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου. Έτσι η παραγωγή των θερμικών μονάδων της MYTILINEOS ήταν μειωμένη στις 2,13TWh από 2,55 TWh στο Α΄ εξάμηνο του 2020. Η μονάδα πλέον λειτουργεί κανονικά από τις αρχές Ιουνίου. Αντίστοιχα επηρεάστηκαν και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA τα οποία ωστόσο παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στα 48 εκατ. ευρώ (από 71 εκατ. ευρώ πέρυσι). Σημειώνεται ότι η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos, περιλαμβανομένων και των μονάδων ΑΠΕ της εταιρείας, ανήλθε σε 2,39 TWh, που αντιστοιχεί στο 9,8% της συνολικής ζήτησης.

Θετικά αναμένεται να είναι και τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Η εταιρεία η οποία συμμετέχει με μερίδιο 50% στην ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική και με ποσοστό 25% στην ΗΡΩΝ 2, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα μεγέθη του β τριμήνου. Ωστόσο στο πρώτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών στο λειτουργικό τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 8,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

capital.gr