Mytilineos: Πέρασε τα 2.600 δολάρια το αλουμίνιο και τα 16 ευρώ η μετοχή – Τα ξένα funds… πίστεψαν την πρόβλεψη

Mytilineos: Πέρασε τα 2.600 δολάρια το αλουμίνιο και τα 16 ευρώ η μετοχή – Τα ξένα funds… πίστεψαν την πρόβλεψη
Τετάρτη, 25/08/2021 - 13:04

Το φράγμα των 16 ευρώ έσπασε χθες η μετοχή της Mytilineos, γεγονός που αν και για κάποιους συνδέεται με το νέο pick που σημείωσε χθες η τιμή του αλουμινίου που ξεπέρασε τα 2.600 δολάρια στο LME (ρεκόρ 10ετίας), για άλλους οφείλεται σε κάτι σημαντικότερο.

Πλέον αρχίζει να πιστεύει η αγορά, ότι η πρόβλεψη του Προέδρου της εταιρείας Ευάγγελου Μυτιληναίου για κέρδη ρεκόρ 260 εκατ. ευρώ το 2022, δεν είναι…μια αβέβαιη εκτίμηση, αλλά μια πραγματικότητα που ήδη είναι εδώ και κάνει την αποτίμηση της εταιρείας του 2021, πολύ ελκυστική σε σχέση με τα μεγέθη που ήδη φαίνεται πως θα έχει το 2022.

Η σταθερά ανοδική πορεία του αλουμινίου, που κρατήθηκε σε υψηλά επίπεδα χωρίς διακυμάνσεις, οι υψηλές τιμές του δολαρίου και η προοπτική αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό, με την μεγάλη αύξηση της ζήτησης της ενέργειας και των τιμών της, δημιουργεί ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 συνθήκες αύξησης κερδών. Οι συνθήκες αυτές θα συνεχιστούν το 2022, κάνοντας την εκτίμηση του Προέδρου για διπλασιασμό κερδών, αν και αρχικά μπορεί να φαινόταν απίστευτη, ήδη απόλυτα αναμενόμενη.

Τονίζεται, ότι με κέρδη στα 260 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστεί ότι θα ακυρωθούν οι 7.167.442 ίδιες μετοχές που έχει αποκτήσει η εταιρεία, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε 2,171 δισ. ευρώ και το εκτιμώμενο P/E του 2022 διαμορφώνεται στα 8,35, το οποίο είναι υποτριπλάσιο από τα P/E των εταιρειών του κλάδου.

Αυτό σημαίνει, ότι ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής η εκτίμηση του Προέδρου για τα κέρδη του 2022, σαν η αγορά να μην τον πίστεψε.

Σταδιακά όμως, ξεκινώντας από τα ξένα funds, η επενδυτική κοινότητα αρχίζει να αντιμετωπίζει τη μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,95% 16,00 ως υποτιμημένη με βάση τα μεγέθη που έχει προβλέψει το 2022 και τοποθετείται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο αμερικάνικα funds χτίζουν θέσεις στη μετοχή της Mytilineos, ένα νεοεισερχόμενο και ένα που ήδη είναι στην εταιρεία.Οι συσχετισμοί προσφοράς – ζήτησης διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ρεκόρ της τιμής πάνω και από τα 3.000 δολ./τόνο, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τα λειτουργικά κέρδη της Mytilineos από τον τομέα μεταλλουργίας.Η Mytilineos, που κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών αλουμινίου στην Ευρώπη, ήδη στο πρώτο εξάμηνο ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση λειτουργικών κερδών (σχεδόν 50% του συνολικού EBITDA) από τον τομέα της μεταλλουργίας.

Στα 2.609 δολάρια το αλουμίνιο χθες, έσπασε ρεκόρ δεκαετίας

Το ράλι στο αλουμίνιο έχει συνέχεια

Η συνεχής αύξηση της ζήτησης που αναμένεται στο αλουμίνιο λόγω των επενδύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου, με μερίδιο 50% στην παγκόσμια παραγωγή, οδηγείται σε μείωση παραγωγής για να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων και να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, δημιουργεί συνθήκες εκρηκτικής ανόδου στην τιμή του μετάλλου.

Η αγορά περνά από την υπερπροσφορά και τις χαμηλές τιμές λόγω της διεθνούς κρίσης της πανδημίας, στις ελλείψεις και την αύξηση των τιμών, μια αύξηση που θα έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, καθώς το αλουμίνιο αποτελεί την πρώτη ύλη πολλών προϊόντων καθημερινής χρήσης, από τις συσκευασίες τροφίμων και τα κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών, έως τα αυτοκίνητα και τα smartphones.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το χαμηλό που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2020 λόγω της πανδημίας (1.477,5 δολ./τόνο), η τιμή του αλουμινίου έχει εκτιναχθεί 74% υψηλότερα. Η Goldman Sachs προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο εκτιμώντας ότι η τιμή θα φθάσει σε ρεκόρ στα τέλη του επόμενου έτους, ξεπερνώντας τα 3.000 δολ.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου / mononews.gr