Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τα κριτήρια επιδότησης για τους ενδιαφερόμενους

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τα κριτήρια επιδότησης για τους ενδιαφερόμενους
Τετάρτη, 30/06/2021 - 17:40

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να δημοσιευτεί ο οδηγός εφαρμογής του νέου κύκλου του προγράμματος ενίσχυσης των νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ο οποίος και θα περιλαμβάνει ορισμένες αλλαγές.

Πιο αναλυτικά:

1. Καταργείται η χρονική προτεραιότητα υποβολής αιτήσεων ως κριτήριο για την υπαγωγή αιτήσεων στο πρόγραμμα.

2. Παραμένει ως κριτήριο χρηματοδότησης η αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες των κτιρίων.

3. Καθιερώνεται νέο σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη των αιτήσεων.

Με βάση το ειδικό σύστημα θα γίνεται συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων των νοικοκυριών, με βάση ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός εξοικονόμησης ενέργειας, οι βαθμοημέρες (οι περιοχές των κτιρίων με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες), η ενεργειακή κλάση του κτιρίου που διέθετε πριν την ένταξη του στο πρόγραμμα, η παλαιότητα της κατασκευής, το εισόδημα σε συνδυασμό και με ειδικά κοινωνικά κριτήρια όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη και μονογονεϊκή οικογένεια.

Σημειώνεται πριν από λίγες μέρες η Επενδυτική Επιτροπή ενέκρινε την υπαγωγή ακόμη 7.016 αιτήσεων, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 180,56 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και λοιπών δαπανών απαραίτητων για την υλοποίηση των έργων. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχουν ενταχθεί, μετά και την παραπάνω απόφαση, ανέρχεται σε 33.288 σε σύνολο 39.272 αιτήσεων υπαγωγής, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 84,7% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του προγράμματος.