ΕΒΙΚΕΝ: Αντίθετη με τις προτεινόμενες αλλαγές στη χρέωση χρήσης

ΕΒΙΚΕΝ: Αντίθετη με τις προτεινόμενες αλλαγές στη χρέωση χρήσης
Τετάρτη, 02/06/2021 - 18:09

Αντίθετη με τις προτεινόμενες αλλαγές στη χρέωση χρήσης είναι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε προς τη ΡΑΕ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η παρούσα πρόταση αντιμετωπίζει τους βιομηχανικούς καταναλωτές ενιαία με τους υπόλοιπους καταναλωτές στην ίδια κατηγορία 9 (Μέση Τάση λοιποί με ωριαίο μετρητή) και δεν αξιολογεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές λόγω του μεγέθους και του σταθερού προφίλ συμβάλλουν στη σταθερότητα του δικτύου και πρέπει να αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία.

Επιπλέον η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η χρέωση χρήσης διανομής θα πρέπει να βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρέωση ισχύος και όχι στη χρέωση ενέργειας.

Πλην όμως στην πρόταση που τέθηκε σε διαβούλευση, μέρος της χρέωσης ισχύος βασίζεται στη συμφωνημένη ισχύ με την αιτιολογία ότι συμβάλει σε πιο ορθολογική αντανάκλαση του κόστους δικτύου.

Ωστόσο η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η πρόταση αυτή καταλήγει στο τέλος σε μια αδιαφανή χρέωση με εισπρακτική στόχευση με σκοπό να αναιρέσει στην πράξη το όποιο οικονομικό όφελος προκύψει για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές από την αλλαγή στη μεθοδολογία υπολογισμού της ΧΧΔ βάσει της μέσης/ μέγιστης ισχύος.