AquaDuctus: Ο αγωγός που θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο στη βόρεια θάλασσα

AquaDuctus: Ο αγωγός που θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο στη βόρεια θάλασσα
Τετάρτη, 28/04/2021 - 15:17

Οι συνεργάτες GASCADE, Gasunie, RWE και Shell υπέγραψαν μια δήλωση προθέσεων να εντείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στο έργο AquaDuctus.

Ο αγωγός AquaDuctus θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο από τη Βόρεια Θάλασσα απευθείας στην ήπειρο. Είναι μέρος της πρωτοβουλίας AquaVentus, η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει 10 GW ισχύος ηλεκτρόλυσης για παραγωγή πράσινου υδρογόνου από υπεράκτια αιολική ενέργεια μεταξύ του Heligoland και της όχθης άμμου Dogger. Στα επιμέρους επιμέρους έργα, η ζήτηση, η παραγωγή και η μεταφορά υδρογόνου πρέπει να συγχρονιστούν προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχεία αύξηση της αγοράς.

Ο αγωγός AquaDuctus είναι το όραμα για τον πρώτο γερμανικό υπεράκτιο αγωγό υδρογόνου. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή των εργοστασίων παραγωγής, η AquaDuctus θα μεταφέρει έως και ένα εκατομμύριο τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως από το 2035 και μετά, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην αποανθρακοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία και την Ευρώπη. Το AquaDuctus είναι επομένως βασικό ορόσημο στην εφαρμογή των γερμανικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών υδρογόνου.

Σε σύγκριση με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται υπεράκτια, ο αγωγός προσφέρει σαφή οικονομικά πλεονεκτήματα. Μάλιστα, ο αγωγός θα αντικαταστήσει πέντε συστήματα μετάδοσης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), τα οποία διαφορετικά θα έπρεπε να κατασκευαστούν. Είναι μακράν η πιο αποδοτική επιλογή για μεταφορά μεγάλων όγκων ενέργειας σε αποστάσεις άνω των 400 χιλιομέτρων.

Το πρώτο βήμα στο έργο AquaDuctus είναι η διεξαγωγή λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας. Η AquaDuctus έχει επίσης συμμετάσχει στη διαδικασία IPCEI (Σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) του γερμανικού ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας.

Πηγή: evwind.es