ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: κεντρικός στόχος του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι η αναγέννηση των λιγνιτικών περιοχών με τρόπο οικονομικά αποδοτικό, κοινωνικά δίκαιο και προστατευτικό ως προς τη φύση και τον πολιτισμό.

ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: κεντρικός στόχος του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι η αναγέννηση των λιγνιτικών περιοχών με τρόπο οικονομικά αποδοτικό, κοινωνικά δίκαιο και προστατευτικό ως προς τη φύση και τον πολιτισμό.
Δευτέρα, 26/04/2021 - 18:56

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, συμμετείχε στη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης, μέλος της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 22 Απριλίου με θέμα:
«Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Ευκαιρίες και Προκλήσεις».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού ΛαΙκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εισηγητής της έκθεσης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής WWF Δημήτρης Τσέκερης, ο Συνιδρυτής του Green Tank Νίκος Μάντζαρης, ενώ συντόνισε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Χρόνος Κοζάνης, Σωκράτης Μουτίδης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κωστής Μουσουρούλης, αναφέρθηκε καταρχάς στη φθίνουσα πορεία που σημειώνει ο άνθρακας στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης και στη διαρκώς μειούμενη αναπτυξιακή του δυναμική. Υπογράμμισε ότι η δυναμική αυτή θα εξαντλείται ακόμα ταχύτερα με την εφαρμογή των νέων στόχων που αποφασίστηκαν πρόσφατα και συγκεκριμένα τη μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών CO2 ως το 2030, από 40% μέχρι πρότινος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μουσουρούλης παρουσίασε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με κεντρικό στόχο την αναγέννηση των λιγνιτικών περιοχών με τρόπο οικονομικά αποδοτικό, κοινωνικά δίκαιο και προστατευτικό ως προς τη φύση και τον πολιτισμό. Επεσήμανε ότι η κυβερνητική εντολή προς την αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή ήταν και είναι η προάσπιση των επηρεαζόμενων θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων, σε άλλες δραστηριότητες, με διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου. Συμπλήρωσε επίσης ότι η εντολή αυτή λειτούργησε και ως βάση για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής σημείωσε ότι εκτός από την ισχυρή πολιτική βούληση, υπάρχουν πλέον εξασφαλισμένοι πόροι και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με αιχμή την καθαρή ενέργεια, τη βιομηχανία, την έξυπνη γεωργική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό και την τεχνολογία και καινοτομία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα και η πρόκληση ως προς την πραγματοποίησή του είναι τεράστια, δεδομένης μάλιστα της μεγάλης εξάρτησης των περιοχών μετάβασης από τον λιγνίτη.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα 2020-2023 που είναι σε εξέλιξη για την κάλυψη των ενδιάμεσων χρονικά αναγκών, όπως επίσης και στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027, η στρατηγική του οποίου διαρθρώνεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην έρευνα-καινοτομία, την αναγέννηση του περιβάλλοντος, το ανθρώπινο δυναμικό, την ψηφιακή μετάβαση και την ποιότητα ζωής.

Ο κ. Μουσουρούλης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη έμφαση στη γνώση και την απόκτηση δεξιοτήτων, γεγονός που θα οδηγήσει στην τόνωση της απασχόλησης και στην προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων. Τόνισε δε ότι δίνεται μεγάλη σημασία σε κλάδους που μπορούν να ενισχύσουν τις λεγόμενες αλυσίδες αξίας μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την αύξηση των κρατικών ενισχύσεων για τις υπό μετάβαση στις οποίες περιλαμβάνονται πλέον και τα νησιά του Αιγίου και η Κρήτη, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Μουσουρούλης, αφού ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές για τη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια, επέμεινε στην ύψιστη σημασία που έχει ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. «Η συμμετοχή τους στη σχεδίαση και στη διαμόρφωση της μετάβασης αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχημένη εφαρμογή της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

https://www.facebook.com/KokkalisPetros/videos/vb.234040963454964/204843944495686/?type=2&theater