ΕΕ: Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD)

ΕΕ: Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD)
Τρίτη, 30/03/2021 - 17:00

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD) στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Σημειώνεται ότι η ανατροφοδότηση από αυτή τη διαβούλευση θα τροφοδοτήσει την εκπόνηση νομοθετικών προτάσεων από την Επιτροπή για την αναθεώρηση της οδηγίας, η οποία προορίζεται για δημοσίευση πριν από το τέλος του έτους.

Τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διαβούλευση αφορούν κυρίως τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η ανακαίνιση κτιρίων - όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των έργων ανακαίνισης, αλλά και στην προσπάθεια επίτευξης μιας βαθύτερης ανακαίνισης. Απευθύνεται επίσης στον τρόπο επίτευξης ενός ενεργειακά αποδοτικού και αποανθρακοποιημένου αποθέματος κτιρίων έως το 2050 και του τρόπου με τον οποίο θα καταστεί δυνατή η πιο προσιτή χρηματοδότηση για ανακαίνιση κτιρίων στο πλαίσιο σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, χρησιμοποιώντας κεφάλαια 750 δις ευρώ από το πακέτο ανάκαμψης.

Αναφέρεται ότι το 2020, η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική «Κύμα Ανακαίνισης» για την ενίσχυση της ενεργειακής ανακαίνισης κτιρίων στην ΕΕ. Σε αυτή ορίζεται ως στόχος τουλάχιστον διπλασιασμός του ετήσιου ενεργειακού ρυθμού ανακαίνισης των κτιρίων έως το 2030 και υπογραμμίζεται η την ανάγκη για τα απαραίτητα ρυθμιστικά και χρηματοδοτικά μέτρα, καθώς και μέτρα που θα επιτρέψουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η αναθεώρηση του EPBD έχει κεντρική σημασία για την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου και θα ακολουθήσει ένα ευρύ φάσμα προτάσεων στο πακέτο «Fit for 55», συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων αναθεωρήσεων της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, που πρόκειται να παρουσιαστούν τον Ιούνιο.

Αυτή η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή για συμμετοχή από ενδιαφερόμενους και πολίτες για 12 εβδομάδες, έως τις 22 Ιουνίου 2021.

Για την διαβούλευση: ΕΔΩ

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή