Ηνωμένο Βασίλειο: Κρατική χρηματοδότηση στους παραγωγούς οινοπνευματωδών για αποστακτήρια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ηνωμένο Βασίλειο: Κρατική χρηματοδότηση στους παραγωγούς οινοπνευματωδών για αποστακτήρια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Δευτέρα, 22/03/2021 - 12:37

Οι παραγωγοί ουίσκι και οινοπνευματωδών ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα μερίδιο περίπου 9 εκατομμυρίων λιρών κρατικής υποστήριξης που στοχεύει στην προώθηση σχεδίων για τη δημιουργία αποστακτηρίων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Έχοντας ήδη λάβει συλλογική χρηματοδότηση άνω των 1 εκατομμυρίου λιρών για την έναρξη έργων πράσινης καινοτομίας, 12 αποστακτήρια σε όλη τη Σκωτία και 5 στην Αγγλία θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές για περαιτέρω επιχορηγήσεις έως και 3 εκατομμύρια λίρες.

Οι επιχορηγήσεις θα υποστηρίξουν επιτυχημένα οινοπνευματοποιεία έτσι ώστε να επιτύχουν την αποανθρακοποίηση στις διαδικασίες παραγωγής.

Κατά την πρώτη φάση χρηματοδότησης, τα αποστακτήρια έλαβαν έως και 75.000 λίρες, ενισχύοντας την έρευνα και ανάπτυξη για την αποανθρακοποίηση, με προγράμματα που περιλαμβάνουν τη χρήση λεβήτων υδρογόνου και βιοκαυσίμων και γεωθερμικής ενέργειας στις διαδικασίες παραγωγής τους.

Σημειώνεται ότι τα έργα που έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση περιλαμβάνουν το αποστακτήριο Highland Park στις Ορκάδες που χρησιμοποιεί αποθηκευμένη ενέργεια από πράσινες ανανεώσιμες πηγές που μπορεί να μετατραπούν σε θερμότητα κατόπιν ζήτησης.

Η χρηματοδότηση για τον διαγωνισμό Green Distilleries που αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου Καινοτομών Μηδενικών Εκπομπών 1 δις λιρών στοχεύει στην επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών, συστημάτων και διαδικασιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ενέργειας, των κτηρίων και της βιομηχανίας.

Η υπουργός Ενέργειας Anne-Marie Trevelyan δήλωσε:

«Από το ουίσκι και το τζιν στο ρούμι και τη βότκα, τα αποστακτήρια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο για την καινοτομία τους και είναι υπέροχο να να εισέρχονται στο πνεύμα του να γίνουν ενεργειακά πράσινα. Η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα θα υποστηρίξει μια από τις πιο εμβληματικές βιομηχανίες μας για να προχωρήσει περαιτέρω και γρηγορότερα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα».

Ο υπουργός της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Σκωτία, ο Iain Stewart, δήλωσε:

«Ακριβώς σε όλη τη χώρα, από το Εδιμβούργο έως τις Ορκάδες, είναι υπέροχο να βλέπουμε τόσα πολλά αποστακτήρια στη Σκωτία να προχωρούν στο επόμενο στάδιο αυτού του διαγωνισμού, επιτρέποντάς τους να υποβάλουν προσφορά για μερίδιο από τις 8,9 εκ. λίρες κρατικής χρηματοδότησης. Αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, βοηθώντας μας να οικοδομήσουμε πιο πράσινα καθώς ετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε το COP26 στη Σκωτία αργότερα μέσα στο έτος».

Πηγή: reNEWS