ΑΒΑΞ: Το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο ελληνικής εταιρείας είναι στο Ιράκ

ΑΒΑΞ: Το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο ελληνικής εταιρείας είναι στο Ιράκ
Πέμπτη, 18/03/2021 - 20:55

Τα πλάνα του Ομίλου σε ότι αφορά και τις αγορές του εξωτερικού εκτός από την εγχώρια αγορά ανέπτυξε η διοίκηση της ΑΒΑΞ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18, Μαρτίου 2021.

Όσον αφορά στις αγορές του εξωτερικού, η διοίκηση παρουσίασε την εξέλιξη των εργασιών στο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Bismayah του Ιράκ, ισχύος 1.650ΜW και αξίας ύψους €533 εκατ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που ανατέθηκε ποτέ σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό ενώ η ΑΒΑΞ έχει ολοκληρώσει παρόμοιο σταθμό, ισχύος 1.500MW, στην ίδια περιοχή.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου IGB, προϋπολογισμού ύψους €145 εκατ., που επανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για έργο του οποίου η κατασκευαστική δραστηριότητα συνέπεσε με το πρώτο πανευρωπαϊκό lockdown, τη στιγμή που η φύση του απαιτεί συνεχείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, έχοντας σημειώσει εύλογη πρόοδο, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του 2021.

Για τον αυτοκινητόδρομο Ston Bypass (DC414), συνολικού προϋπολογισμού €68,8 εκατ., η εταιρεία επισήμανε την υψηλή σημασία του έργου καθώς θα προσφέρει πρόσβαση στην υπό κατασκευή γέφυρα Peljesac, για την σύνδεση της περιοχής του Dubrovnik με την υπόλοιπη Κροατία, χωρίς την ανάγκη διέλευσης μέσω Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Τα επόμενα χρόνια, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει σε μεγάλης κλίμακας βιομηχανικά και ενεργειακά έργα, η εταιρεία θα συνεχίσει να διεκδικεί στοχευμένα projects σε περιοχές του εξωτερικού τις οποίες γνωρίζει καλά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, τόνισε: «Παρά την αναμφισβήτητα δύσκολη περίοδο με τις πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, ο Όμιλος βρίσκεται σε μία νέα, θετική εποχή που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ανάπτυξη. Είναι κάτι που το οφείλουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, με τη στήριξη και την αφοσίωση που προσέφερε στο όραμά μας. Για τα επόμενα χρόνια, στόχος μας είναι να είναι να είμαστε ένας ευέλικτος και ακόμη πιο αξιόπιστος κατασκευαστικός Όμιλος, που θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Τέλος, ο κ. Ιωάννου αναφορικά με την Volterra μίλησε για τα έργα ΑΠΕ ισχύος 300 MW εκ των οποίων 72 MW προβλέπεται να έχουν λειτουργήσει εντός του 2021.