Συνεργασία Total και Microsoft για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Συνεργασία Total και Microsoft για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα
Παρασκευή, 12/03/2021 - 13:02

Η Total και η Microsoft συμφώνησαν να συνεργαστούν ως στρατηγικοί εταίροι για να υποστηρίξουν την πρόοδο προς τις καθαρές εκπομπές.

Η συνεργασία έχει πολλά σκέλη και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα «εξερευνήσουν και θα καινοτομήσουν μαζί» σε τομείς που περιλαμβάνουν «βιωσιμότητα και περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια καθαρή οικονομία». Αυτό θα επιτευχθεί για παράδειγμα μέσω της ανάπτυξης τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα και αφαίρεσης άνθρακα.

Σημειώνεται ότι η Microsoft έχει δεσμευτεί δημόσια να χρησιμοποιήσει 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2025, ενώ η Total φιλοδοξεί να φτάσει τα 35 GW ανανεώσιμης ηλεκτρικής ισχύος το 2025 και στη συνέχεια σχεδόν τα 100 GW το 2030.

Η Total θα βοηθήσει μάλιστα τη Microsoft να εξασφαλίσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPA). Ένα πρώτο PPA ισχύος 47 MW έχει ήδη συμφωνηθεί για τις δραστηριοτητες της Microsoft στην Ισπανία.

Επιπλέον, ως μέρος των στόχων της για τη βιωσιμότητα, η Microsoft στοχεύει να εξαλείψει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο ντίζελ έως το 2030. Αναφέρεται ότι η Total, μέσω της θυγατρικής της Saft, θα υποστηρίξει τη Microsoft στην ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου χάρτη πορείας για λειτουργίες χωρίς ντίζελ.

Η Microsoft θα αξιολογήσει την καταλληλότητα διαφόρων τεχνολογιών Total για το χαρτοφυλάκιο ενεργειακών εφεδρικών ενεργειακών πόρων. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η μετατόπιση γεννήτριας ντίζελ.Η Microsoft δήλωσε ότι θεωρεί τις μπαταρίες μεγάλης κλίμακας ως βασικό συστατικό στην πορεία της για την εξάλειψη της εξάρτησης από το καύσιμο ντίζελ, το οποίο χρησιμοποιείται στις γεννήτριες για την παροχή εφεδρικής ισχύος για κέντρα δεδομένων.

Αναφέρεται ότι η Microsoft και η Total δημιούργησαν μια συνεργασία για να αξιολογήσουν τη μακροπρόθεσμη σκοπιμότητα ανάπτυξης μεγάλων μπαταριών ως εφεδρική ισχύ για σημαντικές υποδομές. Αυτή η αξιολόγηση πραγματοποιείται επίσης με τη βοήθεια της Saft.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, δήλωσε:

«Η ταχεία ανάπτυξη της Total και της Microsoft στους τομείς εμπειρογνωμοσύνης φέρνει πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και για τις δύο εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας με την πώληση πράσινου ηλεκτρικού ρεύματος για να υποστηρίξουμε τη Microsoft στην επίτευξη των στόχων της για βιωσιμότητα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βασιστούμε στις λύσεις cloud και AI της Microsoft για να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, δήλωσε:

«Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Η στρατηγική μας συνεργασία με την Total θα εφαρμόσει την ολοκληρωμένη ισχύ των πλατφορμών cloud της Microsoft για να επιταχύνει τη μετάβαση της Total σε νέες ενέργειες και να επιτύχει τους στόχους της αειφορίας».

Με πληροφορίες από: reNEWS